Unod már, hogy reggel és délutánonként csak a kávé tart ébren, vagy inkább életben? Akkor itt az ideje, hogy megismerkedj a datolyával, a sivatag aranyával, ami nem csak édes, de természetes energiát is ad! Ez a több ezer éves gyümölcs igazi titkos fegyver lehet a munkahelyi hullámvölgyek ellen, a kávé helyett!

Miért éppen a datolya?

Magas természetes cukortartalmának (glükóz és fruktóz) köszönhetően azonnali lendületet ad a datolya, és a benne lévő rostok gondoskodnak arról, hogy az energia ne csak egy pillanatig tartson. A datolya lassan szabadítja fel a cukrokat, így nem okoz hirtelen cukorsokkot, mint egy szelet csoki, hanem kiegyensúlyozottan, órákig kitart a lendület.

Mi mindent tud még a datolya?

A datolya tele van káliummal, magnéziummal és vassal – ezek támogatják az izmok és az idegrendszer működését. A B-vitaminok az agyműködést és a koncentrációt turbózzák fel, míg az antioxidánsok, például a flavonoidok és karotinoidok védik a sejteket, lassítják az öregedést. Nem csoda, hogy a Közel-Keleten évezredek óta a mindennapok része a datolya!

A friss és a szárított datolyában is sok az ásványi anyag és a vitamin. A legnagyobb mennyiség káliumból, kalciumból, magnéziumból , valamint A-, B6- és K-vitaminból található a gyümölcsben - tudjuk meg a hazipatika.com írásából. Ezek az ásványi anyagok fontosak a csontjaink, izmaink és immunrendszerünk megfelelő működéséhez, míg az A-vitamin a bőr, illetve a látás egészségéhez járul hozzá.

A datolya igencsak energiadús és tápláló étel, amely tele van szénhidráttal. Tartalmaz szukrózt, fruktózt és glükózt is. 4-5 szem közepes méretű datolyában körülbelül 270 kalória, 1,80 gramm fehérje és 75 gramm szénhidrát található. A diétázók éppen ezért csak mértékkel fogyasszák. 

Egy szem friss datolya körülbelül 1,6 gramm rostot tartalmaz. Ez kiváló hatással van az emésztésre, és segít megakadályozni a székrekedés kialakulását. Ezenkívül jó hatással van a vércukorszint egyensúlyára is. De nem csupán a friss, hanem az aszalt datolya is bővelkedik rostban.

A magas rosttartalom mellett a datolyában nagyon kevés a zsír és a nátrium, így jót tesz a szív egészségének. Sőt, ha valakinek figyelni kell a sóbevitelre, vagy kifejezetten nátriumszegény étrendet írtak neki elő, akkor is nyugodtan fogyaszthat datolyát. A datolya napi fogyasztása csökkenti a szívbetegségek és a stroke előfordulását is.

Kávé vagy datolya?

A koffein gyorsan felpörget, de aztán jön a mélyrepülés, fáradtság, idegesség, alvászavar. A datolya ezzel szemben stabil, tartós energiát ad, ráadásul nem terheli a gyomrot, és nincs utána bűntudatod sem.

Ha délután megéhezel, kapj elő egy-két szem datolyát, és dobj mellé egy marék diót vagy mandulát. Ez a páros igazi természetes energiabomba, hiszen édes, laktató, és az agyad is hálás lesz érte. A datolya tehát nem csak édesség, hanem egy komplex, természetes energiaforrás. 

Ezért ébreszt fel a kávé

A kávé klorogénsavat, koffeint és terpéneket tartalmaz. A koffein a bélcsatornából gyorsan felszívódik, és eljut a szervezet minden pontjára, így az agyba is, ahol az idegsejtek működését serkenti. A kávéfogyasztás hatását azonban sok minden befolyásolja, így többek között az ital koffeintartalma, a kávészemek minősége és az elkészítés módja is.

A fogyasztását követően a koffein a véráramba jutva az ideg- és izomsejtek felületén fejti ki hatását. Befolyásolja számos enzim és ingerületátvivő anyag működését, továbbá gátolja a testünkben a fáradtságot jelző anyag, az adenozin hatását. Az adenozin fontos szerepet tölt be az ébrenlét és az alvás szabályozásában. A koffein azáltal serkenti az idegrendszert, hogy fenntartsa az éberséget. Ez a folyamat befolyásolhatja a vérerek összehúzódását is, amely oka lehet a koffein fejfájás-csillapító hatásának.


kávé

Indítsd a kávé helyett datolyával a napodat! – Fotó: Shutterstock


A koffein felgyorsítja a szívverést, megemeli a vérnyomást, ellazítja a hörgőket, és kissé növeli a gyomorsavtermelést. Emellett gyorsítja az anyagcserét és vízhajtó hatása is van. Ezért nagyon fontos, hogy ne éhgyomorra fogyasszuk, és az esti lefekvés előtt sem ajánlott meginni belőle egy csészével, ha jól szeretnénk aludni.

A kávéval legyél óvatos


Nem mindenki számára hasznos a kávé, sőt, akár veszélyeket is hordozhat, vérnyomásemelő hatása miatt. Nem ajánlott a fogyasztása gyermekek számára, és a várandósság alatt sem. A kávé, illetve a koffein számos gyógyszer felszívódását és a szervezeten belüli hatását befolyásolhatja, ezért ha gyógyszert szedünk, azt ne kávéval vegyük be. Sőt, közvetlenül a gyógyszer bevétele előtt, vagy után se fogyasszunk kávét.

Ugyanakkor a legújabb kutatások szerint a koffeinnek is szerepe lehet az idős korral gyakran együtt járó szellemi hanyatlás megelőzésében, a szellemi frissesség megőrzésében. Napi 300 mg koffein elfogyasztása még anélkül stimulálja egy felnőtt szervezetét, hogy károsítaná azt. Egy csésze, vagyis 2 deciliter kávéban átlagosan 90-180 milligramm koffein van. 

Napi egy-két csésze kávé antioxidáns tartalmának köszönhetően segíthet a krónikus betegségek és a rák megelőzésében. A koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, Tágítja az agyi ereket, megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, stimulálja az agykérget, gyorsítja a gondolkodást, így átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő, amelyet azonban rohamos teljesítménycsökkenés követ.

A datolya kávé helyett vagy mellé is szuper választás, ha szeretnéd, hogy az energiád ne csak percekig, hanem órákig tartson. Próbáld ki, és hagyd, hogy a sivatag aranya feltöltsön energiával!