Ugye milyen jó érzés, amikor a diófánk roskadásig van dióval? Azt gondolhatnánk, hogy a legnagyobb munka vele az, hogy összeszedjük a lehullott diót. De nem! Ne feledkezzünk meg ugyanis a diótörésről! Azonban sajnos a kemény dióhéjat sokszor lehetetlennek tűnik feltörni, főleg ha a diótörő épp nincs kéznél. De ne aggódj, van megoldás – és nem is egy!


Fagyasztás: a dióhéj rettegett ellensége

Ha a dió nem akar engedni, jöhet a fagyasztó! Tedd be a diókat egy órára a mélyhűtőbe, majd próbáld meg feltörni. A hideg hatására a héj repedezetté válik, és szinte magától lepattan – olvashatjuk a kiskegyed.hu írásában.


Áztatás: a türelmesek titkos fegyvere

Van időd? Áztasd be a diót egy tál vízbe akár egy egész éjszakára. A héj felpuhul, így akár kézzel is könnyen szét lehet pattintani. Plusz tipp: egy kanál ecet a vízben gyorsítja a folyamatot, és még könnyebben lejön a héj!


Szerszámos trükkök: amikor nincs kéznél a diótörő

Nincs diótörőd? Sebaj! Egy fogó, egy kalapács vagy akár egy vastag kendőbe csavart dió is csodákra képes. Fontos: mindig stabil felületen dolgozz, és a diót tekerd papírtörlőbe vagy konyharuhába, hogy ne szálljon szét a héj az egész konyhában!


Sütőben melegítés – ha gyorsan kell a dióbél

5 percre tedd a diót 180 °C-os sütőbe: a hő hatására a héj repedezni kezd, és pillanatok alatt feltörhetővé válik.


Egy kis kreativitással és házi praktikával a dióhéj már nem akadály! Fagyasztás, áztatás, sütő vagy szerszám – mindegyik működik. Próbáld ki, és élvezd a friss dióbél páratlan ízét – mert a dió tényleg a természet egyik legjobb ajándéka!


Ezért egyél sok diót

Az infarktus, a stroke és a szív- és érrendszeri megbetegedések sajnos manapság nagyon gyakran fordulnak elő, tekintettel az életmódunkra. A stresszen sajnos nagyon nehéz változtatni, ám a kezelését érdemes megtanulni, az életmódunk és a táplálkozásunk megváltoztatása pedig kulcsfontosságú lehet az ezekkel a betegségekkel szemben történő védekezés szempontjából.


dió egészben és törve, dióbél, dióhéj

A diót ilyen egyszerűen fel lehet törni, diótörő nélkül is. – Fotó: Shutterstock


Ennek egy igazán egyszerű és nagyszerű módja, ha beépítjük a diót a mindennapos étkezéseinkbe. Több tanulmány igazolja ugyanis, hogy ha rendszeresen fogyasztunk diót, alacsonyabb kockázatnak vagyunk kitéve a szív- és érrendszeri megbetegedéseket illetően. A kutatók szerint a dió csökkenti a krónikus gyulladást és így a szívroham kockázatát is. A dióban sok az esszenciális tápanyag, így az omega-3 alfa-linolénsav és más, magasan bioaktív komponenseket is tartalmaz.

A dió A- és E-vitaminban gazdag, de megtalálható benne a B-vitamin is. Levele frissen nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Leveléből, héjához hasonlóan tea készíthető, amely hozzájárul az akne, a sömör és egyéb bőrproblémák kezeléséhez. A dióban ezeken kívül még rengeteg magnézium és a kálium található, továbbá a csontképzéshez szükséges fluor, és a vérképzéshez elengedhetetlen mangán és réz is megtalálható benne.

A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, de ne feledkezzünk meg immunerősítő szerepéről sem. A dió gazdag omega-3-zsírsavakban is, melyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, továbbá hozzájárulnak az erek állapotának javulásához is.

A többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a dió támogatja az agyműködést, sőt, még a koncentrációképességet is növeli, azonban magas kalóriatartalma miatt nem jó barátja a fogyókúrázóknak. 10 dkg dió több mint 600 kalóriát tartalmaz, amely egy kisebb tábla csokoládé kalóriatartalmával egyenértékű.

Nem mindegy, mikor szeded le a diót

Ahhoz persze, hogy könnyedén ki tudd nyerni a dió belét a héjából, azt sem árt tudnod, mikor szabad betakarítani a diót. A dió betakarításának kezdete az, amikor a dió zöld kopáncsa felreped, és könnyen el tudod távolítani a dióról. A dió víztartalma ekkor akár 30% is lehet, míg az olajtartalma alacsony. A héj, vagyis a kopáncs hasadásától kezdve 1-4 hét áll a rendelkezésedre, hogy betakarítsd a diót.

Ne hagyd, hogy magától hulljon le a dió. Óvatos rázással szedd le, majd azonnal foszd meg külső, zöld héjától a szedés után. Ha nehezen jön le a héj, akkor tedd műanyag zsákba pár napra, és utána könnyedén el tudod távolítani.

Ha ugyanis túl későn szeded le a diót, vagy sokáig hagyod, hogy a talajon maradjon, akkor barnává válik a héja, és az íze sem lesz olyan tökéletes. A dió legfeljebb három napot tölthet a földön anélkül, hogy romlana az íze.

A diót szárítsd pár napig, majd szellős helyen tárold. Nagyon fontos a szellőzés, hiszen így tudod hosszú ideig tárolni a diót. Érdemes lyukacsos vagy papírzsákba fellógatni, mert a dió ezzel a módszerrel akár 3 évig is eltartható. Fel is törheted, és a dióbelet tárolhatod a mélyhűtőben is.

Ha leszedted az összes diót, és hullani kezdenek a fa levelei, azokat ne hagyd a talajon, mert nagyon sok betegség szaporodhat el általuk.

A diófa tehát igazi kincs, a diót pedig könnyebb feltörni, mint gondolnád!