Itt a szeptember, és vele az ősz is. Sokan visszasírják a nyarat, azonban minden évszaknak, így az ősznek is megvannak a maga szépségei. Gondoljunk csak a csodás őszi falevelekre, és persze a gesztenyére.

Nekem örök emlék marad egy csodás őszi séta, ahol a nagymamám ismertetett meg a sült gesztenye semmivel sem helyettesíthető, csodálatos ízével. Ráadásul nem csak az íze volt finom, de még a kezünket is melegítettük, amikor a zsebünkbe tett kis papírzacskóból falatoztunk. A forró gesztenye kívül és belül is melegséggel jár át bennünket, nagyon finom és nagyon egészséges. Nem csoda, hogy még egy nagyon népszerű dalban is főszerep jutott a kicsi gesztenyének.

De a gesztenye ezen kívül még számtalan dologban segíthet bennünket. Akár gyerekjáték formájában, akár a molyokkal szemben is. De vajon mi az amit még nem tudunk róla?

A gesztenye ezernyi titka

1. A gesztenye a bükkfafélék családjába tartozik. A porzós virágainak többsége hosszú, felálló füzérekben nő. Termése a bükkfafélékre jellemző makk.

gesztenye fán

Ha ősz, akkor gesztenye. Fotó: Pixabay

2. A szelídgesztenye apróbb terméseit állatok takarmányozására használják, de lisztet is őrölnek belőle.

3. A vadgesztenye és a szelíd gesztenye között nincs sok hasonlóság. A vadgesztenye termése kifejezetten mérgező. Kizárólag a szelídgesztenye ehető.

4. A szelídgesztenye Magyarország leghosszabb életű gyümölcsfaja. Kőszegen még 700 éves példányokkal is találkozhatunk.

5. Toszkánában, a Marradi nevű faluban, október minden hétvégéjén megrendezik az úgynevezett „Gesztenye ünnepet". Ilyenkor rengeteg gesztenyéből készült finomságot árulnak, többek között lekvárokat, mézeket, borokot, szörpöket és még pálinkát is. Hazánkban is van hagyománya a gesztenye megünneplésének. Velemben már több, mint két évtizede rendezik meg az ünnep kétnapos változatát, ahol gesztenyesütéssel és különféle gasztronómiai bemutatókkal várják a gesztenye szerelmeseit.

6. A szelídgesztenye kitűnő faszénen megsütve, de a karácsonyi pulyka töltelékében is ellenállhatatlan. Emellett számtalan csodás édesség és sütemény készül belőle, mint amilyen a gesztenyepüré, a gesztenyeszív, sőt, már a bejgliben is kivívta méltó helyét.

7. A gesztenyét sem a molyok, sem a muslincák nem szeretik, így érdemes párat tartani belőlük a lakás különböző pontjain.

8. A szelídgesztenye fa csak körülbelül 5-15 éves korában hozza meg első termését. Egy gesztenyefán évente akár 60 kg gesztenye is meg tud teremni.

9. A szántóföldi termelésre alkalmatlan területeken előszeretettel termeltek régebben gesztenyét.

10. A parasztcsaládokban jellemző volt, hogy gesztenyéből készült lisztből készítették a kenyerüket, és sokszor a burgonyát is szelídgesztenyével helyettesítették.

11. Ha gesztenyét vásárolunk, dobjuk egy vízzel teli tálba. A rossz gesztenye fel fog jönni a víz tetejére, így azt ne fogyasszuk el.

12. A gesztenye kiváló a lakás dekorálására, és még apró kis bábukat is készíthetünk belőlük.

Ezért egészséges a gesztenye

1. A népi gyógyászatban hasmenés ellen használták a gesztenyét, de segítségül hívták a hurutos és légzőszervi megbetegedések esetén is. Ezek mellett görcsoldásra is kiváló.

2. A gesztenyében nagyon sok vitamin megtalálható. Bővelkedik B1-, B2-, B6-, C- és -E vitaminban, de káliumot, magnéziumot, vasat, rezet és foszfort is találhatunk benne.

3. A benne található eszcinnek számos jótékony hatása van. Többek között segít megelőzni a különféle vizenyők kialakulását, gyulladáscsökkentő, javítja az érfalak rugalmasságát, görcsoldó, antioxidáns és köptető hatása is van.

4. De nem csak belsőleg, külsőleg is számíthatunk rá, hiszen segíti a narancsbőr megszüntetését. Az aranyér kezelésben is hatásos.

5. A szelíd gesztenye adja sok fényvédő krém alapját, hiszen a kérgéből nyert eszkulinnak fényvédő hatása van.

6. Rostban is gazdag. A rostfogyasztás pedig segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is.

7. Segít a test zsírégető folyamataiban, és vízhajtóként is hatásos.

sült gesztenye

A szelídgesztenye sütve is nagyon finom. Fotó: Shutterstock

Óvatosan a vadgesztenyével!

A vadgesztenye, a szelídgesztenyével szemben nem ehető, sőt, elfogyasztása súlyos mérgezést okozhat! De a gyógyszer és a kozmetikaipar előszeretettel használja, hiszen a benne lévő izolált eszcin jótékony hatással van az emberi szervezetre. Gyulladáscsökkentő, perifériás keringést javító, a vénás erek rugalmasságát növelő és értágító hatása is van.

Ezen kívül még természetes mosószer is készíthető a vadgesztenyéből. Ehhez szedjük le a vadgesztenye héját. Nem egyszerű, de ha forró vízben áztatjuk pár percig, könnyen le fog válni. Darabjuk fel a termés belső részét, majd főzzük egészen addig, míg fehér habot nem ereszt. Ekkor oldódik ki belőle a szaponin, és már készen is van a mosószer. Azonban ne úgy használjuk, mint a szokásos mosószert, hanem tegyük sűrű, szőtt zsákba és így helyezzük a mosógép dobjába.

Ha még ennél is egyszerűbben szeretnénk mosószert készíteni a vadgesztenyéből, fogjunk 5 darabot, dobjuk be este egy tál vízbe, majd reggel vagdossuk be a héját és tegyük bele a gesztenyét egy vászonzsákba. Így becsomagolva rakjuk a mosógép dobjába, a mosnivaló ruhák közé.

A vadgesztenye virágaiban és a leveleiben található hatóanyagok aranyér elleni ülőfürdőkhöz hasznosak, a fa kérgéből nyert humarin nevű vegyületeket pedig fényvédő krémek és napolajak előállítására használják.

Gesztenyében gazdag napokat kívánunk!