Amikor itt az ősz, sőt, lassan már a tél is elkezdődik, a legtöbb kert csupasszá, dísztelenné válik. De attól, hogy most éppen nem bővelkednek a virágágyások a szebbnél szebb, színes virágokban, még nem kell dekoráció nélkül hagyni a kertet.

Sőt, a csodálatos falevelek, a különféle termések mind tökéletes alapjai lehetnek a dekorációnak, így akár teljesen ingyen fel lehet díszíteni az egész kertet és a lakást is. Ehhez gyűjtöttünk össze pár ötletet, amit megvalósítva igazán hangulatosan töltheted el a hosszú őszi estéket. Utána pedig a legszürkébb napon is jól érezheted magad a csodás környezetben, amit megteremtettél.

Ha ősz, akkor tökszezon

 • Hiába múlt el a Halloween, a töknek mindig nagy szerepe van a dekorálásban, amikor beköszönt az ősz. A felhasználása pedig szinte korlátlan. Begyűjthetsz kisebb dísztököket, és felhalmozhatod őket a bejárati ajtó két oldalán. De a kültéri ablakpárkányokat is kitűnően díszítheted velük.
 • A faragványok ideje sem jár le a Halloween végével. Most azonban az ijesztő arcok helyett készíts inkább a tökökből egyszerű gyertyatartókat, és helyezz a szépen megfaragott tökökbe mécseseket. Azonban arra mindig nagyon ügyelj, hogy őrizetlenül ne maradjon égve egyetlen mécses sem!

talicska tök ősz

A kerti dekoráció során szinte mindent fel lehet használni. Fotó: Shutterstock

 • Ha van egy régi talicskád, abban is bátran felhalmozhatod a tököket, de egy szalmával kibélelt láda is tökéletes kerti dekoráció lehet, tökökkel feldíszítve.

 • Ha nincs kedved faragni, egy vastag, fekete filctoll is tökéletes lesz a tökök számára. Rajzolj rájuk arcokat, vagy bármit, amit csak szeretnél. Ebbe még a legkisebbeket is be tudod vonni, hiszen nem kell faragni, így egészen biztosan nem sérülnek meg, legfeljebb filces lesz a kezük.
 • A nagyobb tökökből készíthetsz virágtartó ládát is, amelyeket őszi virágokkal pakolhatsz meg. Így szinte kiomlanak majd a virágok a tökből. De megtöltheted az ősz terméseivel, tobozokkal, gesztenyékkel, vagy szép, őszi falevelekkel is.
 • Tegyél aprócska tököket a lépcsőfokok végeire. Ügyelj rá, hogy oda kerüljenek, ahol nem akadályozzák a megkapaszkodást.

Az őszi dekorációba bármit bevonhatsz

 • Ha van egy régi talicskád, készíts belőle virágtartót. Így évszaktól függetlenül, az éppen aktuálisan nyíló virágaidat tarthatod benne. Ha kicsit rozsdás, vagy lyukas, az sem probléma, hiszen tökéletesen fog mutatni a kertben. De ha kipofozod egy kicsit, és átfested, úgy fog kinézni, mint új korában, és egészen biztosan gyönyörűen mutatnak majd benne a virágaid. Ráadásul tökéletes mobil dekorációhoz jutottál általa, hiszen oda tolhatod, ahová csak szeretnéd. Úgy is működőképes az ötlet, ha kibéleled szalmával és cserepes növényeket teszel bele, de úgy is, ha megtöltöd termőfölddel, és őszi virágokat ültetsz bele, mint például az árvácska, frézia, fukszia, bíborka, kerti verbéna, futómuskátli vagy az őszirózsa.
 • Egy régi, rozsdás bringából is kitűnő kerti dekoráció lehet. Fesd át, a kosarába pedig tegyél virágokat.
 • Ha a kerti bútoraid bírják az esős, hideg időszakokat, ne vidd még be őket a téli szállásukra. Egy kellemes őszi délutánon jól jöhetnek még, hogy egy kicsit sütkérezzetek a napsütésben. Akár át is lehet festeni őket, hogy az ősz színeiben pompázzanak. A kerti asztalra tehetsz egy nagy cserepet, és megtöltheted gesztenyével, dióval, tobozokkal, vagy akár tökökkel.

ajtó dísz ősz

A bejárati ajtódat is díszítsd fel. Fotó: Shutterstock

 • A házad bejáratát is dekoráld, így minden elindulás és megérkezés alkalmával szép látványban lehet részetek. Készíts az ajtóra díszítést, például egy, az ősz terményeiből készített kopogtatót. Ehhez bármit fel tudsz használni, amit csak a kertedben találsz. Szép faleveleket, makkot, apró tököket, gesztenyét és diót. A faleveleket előtte szárítsd meg, hogy valóban tartós legyen a díszítés. Akár az ajtót is körbefuttathatod szép falevelekkel, az ajtó mellé pedig tehetsz sütőtöküket, kis szalmabálákat, kerti lámpásokat.
 • Ősszel sokkal hamarabb sötétedik, így a dekorációd akkor a legpraktikusabb, ha világítani is tudsz vele. Akár napelemes lámpákat is bevethetsz, de kültéri izzósorokkal is nagyon hangulatossá tudod varázsolni. Manapság elemes mécseseket is lehet kapni, így egészen biztosan nem lesz baj, ha elfelejted lekapcsolni őket.
 • Átlátszó üvegekbe is tehetsz mécseseket, vagy akár rá is drótozhatod azokat az üveg szájára, vagy a fák ágaira. Mindenképpen elemes mécseseket használj, nehogy meggyulladjon a fa, vagy az avar. A világító fák látványa egészen biztosan el fog majd varázsolni. Ehhez kültéri ledes izzósort is használhatsz. Ezeket egy időzítővel ellátva nem kell a bekapcsolással és a kikapcsolással foglalkoznod, hiszen a megadott időpontban gyönyörű fényben fog úszni a kerted, reggel pedig magától megszűnik a világítás.
 • A dekorációt beviheted az otthonodon belülre is, így tökéletes lesz az összhang. A szárított falevelek, a különféle őszi termések és a dísztökök bent is ugyanolyan jól mutatnak.
 • Vond be a dekoráció kitalálásába és megvalósításába az egész családot. Így remek közös programotok lehet, ráadásul sokkal jobb ötletek juthatnak eszetekbe, ha együtt találjátok ki, és mindenki hozzátesz valamit.

Írjátok meg nekünk, mire jutottatok, és küldjetek fényképeket az elkészült remekművekről! Jó készülődést kívánunk!