Évi 140 millió tonna élelmiszernövényt adnak talajmunkálataikkal a földigiliszták; ez a mennyiség megfelel annak, amit Oroszország állít elő évente. Hazánk gabonatermése 2020-ban 13,7 millió tonna volt, így ennek több mint tízszerese köszönhető világszerte a gilisztáknak – írja az ng.24.hu.

A kutatás vezetője elmondta: „Tudomásom szerint ez az első próbálkozás arra, hogy felbecsüljük a talaj biológiai sokféleségének értékét, hogy a biodiverzitás egyik összetevőjéről kimondhassuk, ennyit adnak nekünk globális szinten." A kutatók azt remélik, hogy ennek a tudásnak a birtokában jobban meg fogjuk becsülni a talaj élővilágát, és kevesebb vegyszert fogunk használni rájuk tekintettel.

A gilisztáknak köszönhetően jobb a talaj szerkezete, optimálisabb a talaj vízháztartása, sőt a szerves anyagok elosztása mellett abban is segítik a növényeket, hogy azok a talajban lévő kórokozók ellen jobban védekezhessenek, és a növényi növekedési hormonok termelődését is elősegítik. Akár 25 százalékkal is növelhetik a növények mennyiségét.

Ahol kevesebb vegyszert használunk, ott a giliszták jótékony hatása is nagyobb.

giliszta

A gilisztáknak köszönhetően jobb a talaj szerkezete, optimálisabb a talaj vízháztartása is – fotó: Pixabay

„Ha fenntarthatóbb módon kezeljük a talajainkat, akkor jobban kihasználhatjuk a biodiverzitásban rejlő segítséget, és fenntartható agrár-ökoszisztémákat hozhatunk létre" – tette hozzá a kutató.