Az IFLScience tudományos lap egy új kutatás alapján arról számolt be, hogy milyen és mennyire veszélyes betegségekhez vezethet a használt olajban való sütés - írta meg az Infostart.

Rákot és cukorbetegséget kockáztatunk

A bő olajban való sütés kapcsán már számos kutatást végeztek, amiből mindig kiderült, hogy cseppet sem egészséges ilyen ételeket fogyasztani. Korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták már a rák és a cukorbetegség kialakulásával, de kiderült többek között az is, hogy még károsabb, ha az olajat többször felhasználjuk.

Most patkányokon végeztek kísérleteket, amelyek arra utalnak, hogy az ezzel a megoldással készült ételek fogyasztása az agyat érintő neurodegeneratív betegségeket is okozhat. Ezek idővel az idegsejtek rongálódásával vagy elhalásával járnak, ami aztán demencia vagy mozgásproblémát okozhatnak.

Emelkedett értékek

A többször felhasznált olajat fogyasztó patkányoknál jelentősen megemelkedett az koleszterinszint, valamint a májenzimérték, emellett néhány állat esetében májgyulladás tapasztaltak. A kutatók nátrium-glutamátot is adtak a kísérleti rágcsálóknak. Ez az egyik leggyakrabban használt élelmiszer-adalékanyag, ami kapcsán kimutatták, hogy a fogyasztása további idegrendszeri károsodást okozhat, főleg használt olajjal társítva.

A kutatók úgy gondolják, hogy ezért ennyire káros az olaj többszöri felhasználása, hiszen a sok melegítés kiöl belőle minden antioxidáns és más egészséges összetevőt. Emellett olyan veszélyes anyagokat hoz létre, mint a sokak által ismert transz-zsírsavak, illetve peroxidok.

Miért veszélyesek a transz-zsírsavak?

A transzzsírok ajánlott határérték feletti fogyasztása szívinfarktust okozhat, emellett súlyosan károsíthatja az egészséget. Növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatot, emeli a rossz koleszterinszintet, csökkentve ezzel a jó koleszterinszintet a vérben. A transzzsíroknak gyulladáskeltő és érfelkárosító hatásuk is lehet, így felgyorsíthatják az érelmeszesedés kialakulását.

Sok háztartásban rendszeresen használják újra az olajat rántott ételek készítéséhez - fotó: pexels.com

Egyes kutatók szerint jelenleg nem létezik más olyan élelmiszer-összetevő, amely egységnyi élelmiszerre vonatkozóan a transz-zsírvaknál nagyobb mértékű egészségkárosodást okozna, nem véletlenül tartják fontosnak ezeket teljes mértékben kizárni az étrendünkből.

A tudományos vizsgálatok szerint napi 1 gramm alatti transz-zsírsav bevitel még nem jelent kockázatot. A WHO iránymutatása szerint a felnőttek esetében 2000 kalória napi energiabevitel mellett a transzzsírok napi bevitele nem haladhatja meg a 2 grammot.