Kínai kutatók egyszerű, de hatékony módszert fejlesztettek ki a mikro- és nanoplasztik részecskék csapvízből való eltávolítására, amely forralás és szűrés útján akár 90%-os hatékonysággal képes csökkenteni az emberi szervezetbe jutó műanyag szennyeződést – írja a penzcentrum.hu.

csapvíz

A módszer akár 90%-os hatékonysággal képes eltávolítani a mikroműanyagokat a csapvízből – fotó: freepik.com

A Science Alert-ben megjelent cikk szerint a kutatók egy egyszerű és hatékony módszert használnak fel a mikroműanyagok vízből való eltávolítására.

A Guangzhou Orvosi Egyetem és a Jinan Egyetem munkatársai által végzett kísérletek során a csapvízhez nano- és mikroműanyagokat adtak, amit ezután felforraltak majd szűrtek.

Az eredmények szerint a forralás és szűrés kombinációja – a víz minőségétől függően – akár 90%-os hatékonysággal képes eltávolítani a mikroműanyagokat.

Az ásványi anyagokban gazdagabb kemény vízből magasabb arányban sikerült eltávolítani a mikroműanyagokat, ami annak köszönhető, hogy a melegítés során keletkező kalcium-karbonát bevonja a műanyag részecskéket, amelyeket egyszerűen ki lehet szűrni. Lágy víz esetében is jelentős mértékben, nagyjából 25%-ban sikerült csökkenteni a mikroműanyagok koncentrációját.

A kutatók további nanoplasztik-részecskéket is hozzáadtak a vizsgált mintákhoz, amelyek számát az eljárással szintén lényegesen csökkenteni tudták.

Mindez arra utal, hogy a forralt víz ivása hosszú távon segíthet csökkenteni az emberek mikroműanyaggal szembeni kitettségét.

A tanulmány szerzői kiemelték ennek az egyszerű stratégiának a fontosságát, hiszen képes az emberi egészségre gyakorolt potenciális kockázatok csökkentésére.

Eddig még nem teljesen tisztázott, milyen hatást gyakorolnak ezek a részecskék az emberi szervezetre, de a korábbi kutatások összefüggést találtak bizonyos egészségügyi problémák kialakulása és a mikroműanyagok között.

A csoport most arra összpontosít, hogy tovább vizsgálja a fenti módszer alkalmazhatóságát és hatásait. Reményeik szerint ez hozzájárulhatna ahhoz, hogy a forralt víz fogyasztása globálisan is elterjedtebb gyakorlattá váljon.