Az egyre enyhébb téli hónapokat a fűtés szempontjából ugyan kedvezőnek is mondhatnánk, de a növényekre, illetve állatvilágra gyakorolt hatásai negatívak. Olyannyira, hogy például a kullancsok is gond nélkül át tudnak telelni, egyes példányaik pedig súlyos betegségeket terjeszthetnek, ezért nem árt az óvatosság.

kullancs

A Magyarországon legelterjedtebb kullancsfajnak (Ixodes ricinus) 70-80% relatíve páratartalomra és legalább 10-15 fokos hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy aktív maradjon – fotó: pixabay.com

A kullancsok bárhol előfordulhatnak, ott vannak az erdőkben, parkokban, játszótereken, de akár a kertünkben és az udvarunkon is.

A kullancsok jellemzően az aljnövényzetben, bokrokon maximum 1 méteres magasságig vannak jelen – ott meglapulva, az első pár lábaikon található receptorokkal érzékelik az arra haladó élőlényt, amire ráakaszkodhatnak, és megfelelő felületet találva, elkezdhetik a vérszívást.

Furcsa belegondolni, hogy nem vagyunk biztonságban télvíz idején sem, hiszen azzal, hogy az utóbbi évtizedekben gyakorlatilag eltűnt a négy évszak és a telek szokatlanul melegek, a kullancsok, az elvárt nyugalmi hibernált fázis helyett felélednek és áldozat után néznek.

Ráadásul az is reális veszélyt jelent, hogy a Magyarországon kevésbé elterjedt, veszedelmes, eddig csak a mediterrán vidékeken látott kullancsok is megjelenhetnek hazánkban. Ilyenek a Hyalomma kullancsok is, amelyek akár a nagyon veszélyes krími-kongói vérzéses lázat is terjeszthetik. Ennek a "kétgazdás" kullancsfajnak a petékből kikelt lárvái a talajon fészkelő madarakra, sünökre és más állatokra kapaszkodnak, és a vándormadarakkal akár nagy távolságokra is el tudnak jutni. Így fordulhatott elő, hogy az utóbbi időben többször megjelentek Angliában, Németországban, és Magyarországon is, de szerencsénkre ezidáig nem tudtak tartósan megtelepedni, szaporodni. Kérdés, hogy ez a melegedő éghajlat mellett meddig marad így.

Bár szakértők szerint a kullancsok aktivitását nehéz konkrét hőmérséklethez kötni, az azonban biztos, hogy a Magyarországon legelterjedtebb kullancsfajnak (Ixodes ricinus) 70-80% relatíve páratartalomra és legalább 10-15 fokos hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy aktív maradjon. Télen természetesen nincs annyi kullancs, mint a főszezonban, de azért nem árt odafigyelni magunkra és a háziállatainkra.

Milyen betegségeket okozhatnak a kullancsok?

A szakirodalom szerint Magyarországon jelenleg mintegy 20-30 kullancsfaj őshonos. Ezek közül a közönséges kullancsnak (Ixodes ricinus) van nagyobb jelentősége.

A fertőzött kullancsok ugyanis többféle betegséget terjeszthetnek:

  • Lyme-kór – a  több szervet-szervrendszert is érintő megbetegedést a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza. A legjellegzetesebb korai tünete a csípés helye körül körkörösen kialakuló, vörös, kokárdaszerű vagy egybefüggő bőrelváltozás, az úgynevezett Lyme-folt (erythema migrans). Jelentkezhetnek influenzaszerű tünetek:  levertség, nyirokcsomó duzzanat, hőemelkedés, enyhe izomfájdalom, torokfájás, később izomfájdalom, ízületi fájdalom, és az ízületek duzzanata, fejfájás, fáradtság. Mivel nincs ellene védőoltás, csak megelőzéssel lehet védekezni ellene.
  • agyvelőgyulladás – vírus okozza, influenzaszerű tünetekkel, lázzal, fejfájással, izomfájdalmakkal kezdődik, amit egy átmeneti javulást követően sokkal súlyosabb tünetek követnek:  szédülés, erős láz, fejfájás, hányás, akár bénulás, súlyos idegrendszeri panaszok. Nincs rá specifikus gyógymód, sem antibiotikum, sem pedig vírus elleni készítmény, kizárólag csak tüneti kezelés. Jó hír, hogy a betegség ellen létezik védőoltás.

kullancs

A kullancsok három fejlődési stádiumon mennek keresztül: a tojásból lárva, majd nimfa, végül ivarszervekkel rendelkező, szaporodásra képes felnőtt egyed lesz – fotó: pixabay.com

A horrorfilmbe illő invázióra képesek a Rhipicephalus sanguineus faj tagjai

Sajnos hazánkban is fel-felbukkan egy olyan új kullancsfaj, amely zárt térben, egyetlen kutyán táplálkozva is nagy tömegben képes szaporodni. Kutyára és emberre egyaránt veszélyes betegségeket terjeszthet, a klímaváltozással pedig egyre valószínűbb, hogy Magyarországon is tartósan megtelepedik. Pánikolni azonban nem kell, mert az ismert kullancsellenes módszerek és szerek vele szemben is hatékonyak.

Egyetlen lakásban száz- vagy ezerszámra megjelenhetnek az angolul barna kutyakullancsnak vagy kennelkullancsnak nevezett ízeltlábúak. Ezek a vérszívók szubtrópusi területeken őshonosak, tojásokból kelnek ki, ideális körülmények között 8-10 hét alatt elérve a felnőtt alakot, amikor a testük 2-3 milliméter hosszú, 1-1,5 mm széles. Félelmetes adat: egyetlen nősténytől akár 7000 utód is származhat. Gyors a fejlődésük, ráadásul az életciklusuk akár kétszer is végbemehet egy év alatt.

A kutyákra halálos veszélyt jelentő Babesia és a Hepatozoon egysejtű élősködők hordozói, az embereknek pedig a Rickettsia baktériumokat adhatják át.

kullancs

A kutyakullancsok a kutyákra halálos veszélyt jelentő Babesia és a Hepatozoon egysejtű élősködők hordozói – fotó: pixabay.com

A kullancsok három fejlődési stádiumon mennek keresztül: a tojásból lárva, majd nimfa, végül ivarszervekkel rendelkező, szaporodásra képes felnőtt egyed lesz. Az átalakulás előtt táplálkozniuk kell, illetve felnőttként a szaporodáshoz és a tojások érleléséhez van szükségük vérre. Ez annyit jelent, hogy minden kullancs háromszor „eszik" életében.

A tojásból kikelő lárvaként általában kisemlőst keresnek ( például egeret), nimfaként madarakra, nagyobb emlősökre (sün, nyúl) esik a választásuk, de felnőtt állapotukban már nagy emlősökre (szarvas, kutya, ember) csimpaszkodnak fel. Minden vérszívás után a gazdatestről lepottyanva nyugalomba kerülve átalakulnak, majd új prédát keresnek.

A kutyakullancsok szintén háromgazdások, viszont nem válogatnak, egyetlen faj, mi több egyetlen egyed is alkalmas nekik mindhárom alkalomra, és az sem zavarja őket, ha zárt térben kell átalakulniuk. A házi kedvencünkre telepedve több ezer petét rakhatnak le a kutyaházban vagy a lakásban, majd rövidesen százával táplálkoznak rajta.

Felelős állattartóként – és a saját egészségünk védelmében is – nagy gondot kell fordítani az élősködők okozta fertőzések megelőzésére: nyakörvekkel, spray-kel, cseppekkel, tablettákkal kell távol tartani a kullancsokat a kisállatainktól.

Ne feledd: télen sem vagy biztonságban – a kullancsok ott lehetnek mindenhol.