Egy friss, közel 50 ezer nő adatain alapuló, harmincéves tanulmány szerint a középkorú nők rendszeres, mérsékelt koffeintartalmú kávéfogyasztása összefüggésbe hozható az egészséges öregedéssel. A kutatók szerint a napi három kis csésze kávé akár 70 éves kor felett is segíthet megőrizni a testi és szellemi frissességet, sőt csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét.

A kutatást a Harvard és a Torontói Egyetem szakértője, Sara Mahdavi vezette. Szerinte ez az első olyan tanulmány, amely ilyen hosszú időn át vizsgálta a kávéfogyasztás és az öregedés kapcsolatát. Kiderült: csak a koffeintartalmú kávé mutatott kedvező hatást, míg a tea, a koffeinmentes kávé vagy a kóla semleges vagy egyenesen káros volt.

Az egészségesen öregedők napi koffeinbevitelének 80%-a kávéból származott, és minden további adag – napi öt kis csészéig – 2–5%-kal javította az esélyeket a hosszú, egészséges életre. Ezzel szemben a kóla napi fogyasztása drámai, akár 26%-os csökkenést is okozhatott az egészséges öregedés esélyében.

A kutatás üzenete egyértelmű: a kávé nem csodaszer, de egy olyan szokás, amely – egészséges életmóddal, azaz rendszeres testmozgással, megfelelő étrenddel és a dohányzás kerülésével kombinálva – hosszú távon jelentős változást hozhat.

Forrás: sciencealert.com

Indexkép: Shutterstock