Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem elmúlt években elért magyarországi eredményeit mutatta be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Berlinben, az Élelmezési és Mezőgazdasági Világfórum élelmiszerpazarlás panelbeszélgetésén.

Hazánk támogatja a fenntartható fejlődést

Az európai, ázsiai, és afrikai országok részvételével megszervezett rendezvényen az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy mindenben Magyarország támogatja az Egyesült Nemzetek élelmiszerhulladékokra vonatkozó Fenntartható Fejlődési Célját, miszerint 2030-ig felére kell csökkenteni a kiskereskedelemben és a fogyasztó szintjén keletkezett élelmiszerhulladékok mennyiségét.

A tárcavezető ismertette, hogy az utóbbi hét év alatt Magyarországon 27 százalékkal csökkent az egy főre jutó éves élelmiszerpazarlás mértéke. Ez az eredmény a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által 2016-ban útjára indított szemléletformálási és élelmiszerhulladék-megelőzési programjának, a Maradék nélkülnek is köszönhető. A hazai kezdeményezés tavaly több nemzeti elismerést is kapott, többek között bekerült a három legjobb EU-s környezetvédelmi program közé. Emellett az élelmiszerhulladék keletkezésének megelőzésére és csökkentésére további intézkedések irányulnak a kereskedelmi szektorban is.

Mindenhol szükség van rá

Az élelmiszer veszteség csökkentése nem csak a háztartásokban és a kiskereskedelemben, hanem a termelési szektorban is fontos. A Vidékfejlesztési Program keretében támogatott zöldség és gyümölcs hűtőházak fejlesztése, a posztharveszt technológiák, valamint a szántóföldi növénytermesztők számára a gabonatárolók-, -tisztítók és -szárítók megvalósítása együtt járulnak hozzá, hogy a termelésbe fektetett pénz és energia ne vesszen el a rossz tárolási megoldások miatt a betakarítás utáni időszakban. Ez hasznos mind a termelőnek, mind az élelmiszerlánc számára, hiszen így kevesebb veszteség keletkezik.

Soros elnökségi tisztség

Az Agrárminisztérium az Európai Unió soros elnöki tisztségének 2024. második felében történő betöltése során is prioritásként kezeli az élelmiszerpazarlás visszaszorítását. Ebben a folyamatban pedig kiemelt figyelmet szentelünk a tudásátadásra, a tapasztalatcserére, valamint a kutatási együttműködések továbbfejlesztésére – emelte ki az államtitkár.

Mindenkinek oda kell figyelnie az élelmiszerpazarlás mértékére - fotó: pexels.com

A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világfórum ebben az évben az élelmezési rendszerek jövője, valamint az éhezés jelenségének globális megszüntetéséhez szükséges lépéseket helyezi előtérbe.