A rovarok fogyasztása évek óta a fenntartható táplálkozás egyik legígéretesebb alternatívájaként szerepel a klímaváltozás elleni küzdelem eszköztárában. A tücskök, sáskák és lisztkukacok tenyésztése jóval kevesebb vizet, földet és energiát igényel, mint a hagyományos állattenyésztés, miközben kiváló fehérjeforrások. Mégis, a nyugati társadalmakban a rovaralapú ételek népszerűsítése rendre kudarcot vall. Vajon miért?
Undor, kultúra és a „fúj" faktor
Egy friss tanulmány szerint a rovarok fogyasztásának ösztönzése kudarcra van ítélve, mivel az emberek többsége undorodik a gondolattól is. A kutatók szerint a nyugati országokban az emberek továbbra is visszataszítónak találják a gondolatot, hogy rovarokat egyenek. Az Egyesült Államokban és Európában végzett közvélemény-kutatások szerint míg a válaszadók akár 91%-a hajlandó lenne kipróbálni növényi alapú „alternatív húsokat", addig csak körülbelül 20% fontolná meg a rovarok fogyasztását.
Gazdasági akadályok és iparági kihívások
A kulturális ellenállás mellett gazdasági akadályok is nehezítik a rovaralapú ételek elterjedését. A legtöbb vállalat – néhány fehérjeszeletet gyártó startup kivételével – úgy döntött, hogy olyan fajok tenyésztésére összpontosít, mint a fekete katonalégy, állati takarmány, nem pedig emberi fogyasztás céljából. Ennek eredményeként a rovaralapú élelmiszerek piaca hihetetlenül kicsi, még azokon a helyeken is, ahol hagyománya van a rovarfogyasztásnak.
A húsfogyasztás csökkentésének alternatívái
Bár sokan kifejezik a fenntartható módon előállított élelmiszerek iránti vágyukat, a nyugati országokban viszonylag kevesen fogadják el a vegetáriánus vagy vegán étrendet. A globális húsfogyasztás várhatóan növekedni fog az elkövetkező évtizedekben, azonban ha csökkenteni akarjuk a mezőgazdasági szektor klímalábnyomát, akkor e tanulmány szerint több növényi alapú élelmiszert kell fogyasztanunk ahelyett, hogy abban reménykednénk, az emberek áttérnek a rovarfogyasztásra.
Forrás: theguardian.com
Indexkép: Shutterstock