A hagyományosan búzában, zöldségekben és burgonyában erős ország most mediterrán és trópusi eredetű növényekben keresi a jövőt. A Kelet-Anglia lápvidékén fekvő Fens területén rizs, csicseriborsó, citrom és okra termesztésével kísérleteznek kutatók és gazdálkodók – céljuk, hogy tíz éven belül egy új, ellenállóbb agrármodell alapjait fektessék le.
A projektet Nadine Mitschunas vezeti az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központjában (UKCEH), aki a korábban lecsapolt tőzeglápokat újravizesítve hoz létre rizsföldeket.
A kísérletek során kilenc különböző rizsfajtát teszteltek, amelyek közül négy már bizonyította alkalmazkodóképességét az egyre melegebb brit klímához – köztük egy Kolumbiából származó fajta is.
A rizspalánták júniusi ültetés után októberre már beértek, ami biztató eredmény a jövő szempontjából.

illusztráció – Fotó: Pixabay
De nem csak rizsről van szó. Az UKCEH más térségekben olyan növények termesztésével is kísérletezik, mint a csicseriborsó és a citrom – ezek a mediterrán növények a modellezések szerint gazdaságilag is vonzóvá válhatnak a brit mezőgazdaság számára, különösen Délnyugat-Angliában és Skóciában.
Eközben a búza, eper és zab terméshozamai várhatóan visszaesnek az évszázad végére.
A változás azonban nemcsak a növényfajok szintjén történik, hanem rendszerszinten is. Sarah-Jane és Craig Taylor, a projektben részt vevő gazdálkodók újragondolják földhasználati gyakorlatukat: kevesebb öntözés, jobb talajgazdálkodás és ökológiai egyensúly kialakítása a cél. Mint Sarah-Jane fogalmazott: „Talajaink kimerülnek – változtatnunk kell a jövőnk biztosítása érdekében.”
A tőzeglápok visszavadítása a szén-dioxid-megkötés révén szintén fontos része a projektnek, amely így nemcsak agrár-, de klímastratégiaként is értelmezhető. Mitschunas hangsúlyozza: a kutatók kockáztathatnak, de a gazdáknak stabilitásra van szükségük – ezért is sürgető most cselekedni.
A gazdák mellett a fogyasztók bevonása is kulcsfontosságú lesz. Mark Chapman, a Southamptoni Egyetem biológusa szerint
a siker azon múlik, hogy elfogadjuk-e az új növényeket, ízeket és alapanyagokat a mindennapi étrendünkben.
A brit mezőgazdaság jövője nemcsak a hozamokról, hanem a rugalmasságról és az alkalmazkodás képességéről fog szólni.
A Fens térsége, amely egykor nem is ismert burgonyát, ma Anglia kertészeti központja. A jövőben talán épp rizs, csicseriborsó és citrom válik az új standarddá.
Forrás: floraviva.it
Indexkép: illusztráció/Pixabay