Az amerikai Rutgers Egyetem agrárkutatói több mint tíz éven át dolgoztak azon, hogy egy különleges megjelenésű, ízletes és ellenálló paradicsomfajtát hozzanak létre. Ennek az elkötelezett munkának az eredménye a Scarlet Sunrise, egy újonnan nemesített koktélparadicsom fajta, amely aranysárga alapszínét vöröses árnyalattal kombinálja. Az újdonság nem csupán esztétikai szempontból különleges: kiváló ízvilágával és héjrepedéssel szembeni ellenállóképességével is kiemelkedik a mezőnyből.
A nemesítés célja: szépség, íz és tartósság
A projekt még 2012-ben indult, amikor Peter Nitzsche és Tom Orton, a Rutgers Egyetem két agronómusa két különböző paradicsomfajtát kezdett el tanulmányozni.
Az egyik egy intenzív ízű, piros koktélparadicsom volt, amely már elérhető volt a kereskedelmi piacon. A másik egy kétszínű cherry fajta, amely lenyűgöző édességet mutatott, ám jelentős hátrányaként gyakran repedt a héja a növekedési ciklus során.
A kutatók célja az volt, hogy egyesítsék e két fajta előnyös tulajdonságait – a piros paradicsom szilárdságát, illetve a kétszínű típus különleges színét és édességét – egy új, stabil fajtában. A kihívás nem volt kicsi: nemcsak a megfelelő genetikai kombinációt kellett megtalálni, hanem ki is kellett azt stabilizálni, hogy minden növény azonos minőséget produkáljon.

Az amerikai Rutgers Egyetem agrárkutatói több mint tíz éven át dolgoztak azon, hogy egy különleges megjelenésű, ízletes és ellenálló paradicsomfajtát hozzanak létre – fotó: fruitveb.hu
A genetikai kihívás: a kétszínűség kódja
A kutatók hagyományos keresztezési technológiákat alkalmaztak, amelyeket szisztematikus visszakeresztezésekkel és kísérleti parcellás termesztési vizsgálatokkal egészítettek ki. A vörös szín genetikai dominanciája miatt a korai hibridek még nem hozták a várt kétszínűséget, ami jelentősen lelassította a szelekciós folyamatot.
A nemesítők sokszor csalódottan tapasztalták, hogy a következő generációkban csak egyszínű piros termések jelentek meg, pedig az esztétikai megjelenés legalább olyan fontos volt számukra, mint az ízprofil vagy a tárolhatóság. A szín és az állag stabil örökítéséhez pontos genetikai ismeretekre és kitartó kísérletezésre volt szükség.
Új sztár a prémium kategóriában
A hosszú kutatási időszak végül meghozta gyümölcsét: megszületett a Scarlet Sunrise, amely ötvözi az aranysárga és vörös árnyalatokat egy különlegesen látványos külsőben.
Az új fajta kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, rendkívül édes íze és kellemes textúrája révén ideális választás lehet prémium saláták, hidegtálak vagy éppen fine dining fogások alapanyagaként.
Emellett a Scarlet Sunrise jól ellenáll a mechanikai sérüléseknek, így a szállítás és tárolás során is megőrzi minőségét. A különleges küllem és a magas beltartalom miatt várhatóan a prémium piaci szegmens egyik új kedvence lesz.
Mikor kerülhet a fogyasztók asztalára?
A Scarlet Sunrise jelenleg még nem kapható kereskedelmi forgalomban, de a tervek szerint 2026-ban már elérhető lesz a piacokon, kertészetekben és gasztronómiai különlegességeket kínáló üzletekben. A fajta megjelenése nemcsak egy újabb izgalmas színt visz a paradicsomkínálatba, hanem azt is jelzi, hogy a tudomány és a mezőgazdaság szoros együttműködése révén folyamatosan új szintre emelhető az élelmiszerek minősége.
Forrás: fruitveb.hu
Indexkép: shutterstock.com

_fill_540x300_0.jpg)



_fill_540x300_0.jpg)
_fill_360x200_0.jpg)





