Ausztráliában ismét rekord született a szarvasmarha-piacon: egy mindössze 13 hónapos wagyu üszőt több mint 350 000 ausztrál dollárért, nagyjából 77 millió forintért árvereztek el. Ez az összeg minden korábbinál magasabb, és az állat ezzel a harmadik legdrágábban eladott szarvasmarhává vált az országban, közvetlenül egy másik wagyu üsző és egy kiváló minőségű Angus bika mögött.
Mitől ilyen értékes a wagyu üsző?
A rekordszámú licitet a GeneFlow nevű embriótermelő cég bonyolította le. Az üsző tulajdonosa, Keith Hay ügyvezető igazgató elmondta: a befektetés mögött az ausztrál wagyu genetika iránti elkötelezettség áll.
Az állatot a tervek szerint 12 hónapig egy viktoriánus embrióátültető központban tartják, ahol lombikbébi technológiával gyűjtik be tőle az embriókat.
A cél ambiciózus: évente 20–30 borjút kívánnak világra hozni az értékes genetikai állományból, ezzel tovább javítva a wagyu tenyésztési eredményeket. A prémium szarvasmarhát Queenslandben tenyésztették, és maga a gazda is megdöbbent azon, milyen magas árat ért el az állat.
Fotó: Shutterstock
Az ausztrál szarvasmarha-piac fellendülőben
Az esemény nem csupán egy árverési rekord, hanem piaci trendek előjele is. Az Egyesült Államokban a szarvasmarhaárak jelenleg meredeken emelkednek, és sokan arra számítanak, hogy Ausztráliában is folytatódik ez a tendencia a száraz évszak lezárulta után.
A prémium genetikájú állatok iránti kereslet növekszik, és a befektetők hajlandóak komoly összegeket áldozni a jövőbeli tenyésztési lehetőségekért.
Röviden a wagyuról
A wagyu a japán marhatenyésztés nemzeti kincse, amely különleges genetikai adottságainak köszönhetően a világ legértékesebb húsát adja.
Japánban egészen a 19. század végéig nem fogyasztottak marhahúst – a szarvasmarhát kizárólag igavonásra használták. Mára azonban a wagyu, azaz a japán marha a gasztronómia egyik legnagyobb kincsévé vált, és világszerte a prémium steak szinonimája.
A wagyu szó maga is árulkodó: a „wa” japánt jelent, a „gyu” pedig marhát. A név tehát egyszerűen „japán marhát” takar. A fajta több változatban is létezik. Bár a wagyu mára világszerte elterjedt, fontos tudni, hogy nem eredetvédett – így különböző országokban is tenyésztik, eltérő minőségi szinteken.
A wagyu genetikai adottságainak köszönhetően húsa hírhedten bársonyos állagú, szaftos, és szó szerint vajként olvad a szájban. Ezt a rendkívüli minőséget a magas fokú márványozottság biztosítja, amely messze felülmúlja más marhák húsának zsíreloszlását.
Forrás: agrarheute.com, nebih.gov.hu
Indexkép: Shutterstock