A kávé, a csokoládé és a bor nem csupán finom élvezeti cikkek – ezek a világ legismertebb luxusélelmiszerei, melyek milliók megélhetését biztosítják világszerte. Ám egy friss, nagy visszhangot kiváltó tudományos kutatás szerint lehet, hogy már túl késő megmenteni őket.

A Colorado Állami Egyetem (CSU) kutatói a klímaváltozás hatásait vizsgálták a világ 18 legfontosabb termőterületén, és kijózanító eredményre jutottak: még a legmerészebb mesterséges hűtési módszerek – mint például a sztratoszférikus aeroszolinjekció (SAI) – sem nyújtanak biztos védelmet ezeknek a növényeknek.

Luxus, de milyen áron?

A luxusnövények – mint a kávé, kakaó, szőlő, tea vagy sáfrány – olyan termények, amelyek magas piaci értékük miatt nem alapélelmiszerként, hanem prémium kategóriás fogyasztási cikként vannak jelen a piacon. Ám épp ez a prémium státusz teszi őket sebezhetővé, mivel termesztésükhöz specifikus környezeti feltételek szükségesek.

A klímaváltozás – emelkedő hőmérsékletek, kiszámíthatatlan csapadékeloszlás, szélsőséges időjárási események – drasztikusan átalakítja ezen növények termesztési feltételeit. A szőlő például már nemcsak a mediterrán területeken, hanem akár Skandináviában is megél – csakhogy az új helyeken más minőséget, más karaktert ad.

A hűtés sem csodaszer

A kutatás azt vizsgálta, vajon a mesterséges hűtés – azaz az aeroszolinjekció – segíthet-e visszafordítani a változásokat. A válasz kiábrándító: a vizsgált 18 terület közül csak 6-nál mutatkozott javulás, a többinél vagy nem történt változás, vagy éppen romlottak a körülmények.

Hiába a hűvösebb hőmérséklet, ha ezzel együtt kiszámíthatatlan csapadék és páratartalom jár. A kakaófák például elviselik a meleget, de a magas páratartalommal társuló hőség elősegíti a gombás betegségek terjedését, ami tönkreteheti az egész termést.

Mit lehet tenni?

A szakértők szerint nem a technológiai csodákban, hanem az alkalmazkodásban rejlik a jövő kulcsa. Új fajták termesztése, a termőterületek áthelyezése, árnyékolás, öntözés, csapadékvízgyűjtés – ezek lehetnek a túlélés eszközei.

De nem mindenhol adottak az erőforrások ezekhez a megoldásokhoz, így várhatóan egyre élesebb lesz a kontraszt a „klímaszerencsés” és a „klímasújtott” régiók között.

kávé süti

Bizonyos növényeket már késő megmenteni? – Fotó: Pixabay

A kávé, a csoki és a bor – veszélyben lévő élvezetek

Lehet, hogy a jövőben már nem ihatunk olyan kávét, mint ma. A csokoládé ára az egekbe szökhet, és a bor karaktere is alapjaiban változhat meg. Nem feltétlenül tűnnek el ezek a termékek – de ami eddig megszokott volt, az újra luxussá válhat.

A kulcs a felkészülés és a nemzetközi összefogás. Ha most nem lépünk, hamarosan csak emlék marad a reggeli presszókávé és az esti borozgatás.

Forrás: earth.com