Képzeld el, hogy a vacsoráról megmaradt zöldség- vagy gyümölcshéj hozzájárul a tiszta ivóvíz létrehozásához. Elsőre sci-finek hangzik, de a Texasi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy lehetséges! Egy új eljárás segítségével a levegőből képesek vizet kinyerni úgy, hogy közben a hulladéknak számító ételmaradékokat, kagylóhéjat vagy más biomasszát használnak fel. Az eredmény? Egy kiló alapanyagból naponta akár 14 liter víz!

A kutatás kulcsa az úgynevezett „biomassza hidrogél" – ez a különleges anyag természetes poliszacharidokat tartalmaz, melyeket molekuláris szinten módosítanak. Így az anyag képes már szobahőmérsékleten megkötni a párát, és azt enyhe melegítés (60 °C) hatására ivóvíz formájában felszabadítani. A melegítést akár napenergiával is meg lehet oldani, így a rendszer fenntartható és környezetbarát.

Az eddigi víznyerő rendszerekhez képest ez a módszer igazi áttörés: nemcsak több vizet ad, de olcsó, elérhető alapanyagokból dolgozik, és akár sivatagos területeken is bevethető. A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy kereskedelmi forgalomba hozhatóvá tegyék a technológiát.

Ha ez megvalósul, az élelmiszer-hulladék új értelmet nyerhet – életmentő forrássá válhat a világ legszárazabb vidékein is.

Forrás: hvg.hu

Indexkép: Shutterstock