Lezárult a 2025-ös spanyol fokhagymaszezon, amelynek eredményeiről és tanulságairól Juan Salvador Peregrin, Spanyol Fokhagymatermesztők és Forgalmazók Országos Szövetségének (ANPCA; Asociación Nacional de Productores y Comercializadores de Ajo) elnöke számolt be.

Peregrin szerint a termőterület a 2024-es évhez képest nem változott ugyan, ami azt jelenti, hogy az Európai Unió 42,6 ezer hektáros teljes termőterületének több mint a fele, 22,7 ezer hektár Spanyolországban található – viszont a lila fokhagyma területe 8%-kal csökkent.

A termés tekintetében már borúsabb a helyzet, mivel a 2024-es 246 ezer tonnához képest (az EU teljes termelése 360 ezer tonna volt), idén 15%-kal kisebb mennyiség (210 ezer tonna) került betakarításra.

A hozamcsökkenés elsődleges oka, hogy gond volt a méretekkel, ami a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt alakult így: márciusban egy különösen csapadékos, fényszegény időszak, valamint a május közepéig tartó hűvös idő az egész ország területén befolyásolta az állományok fejlődését.

A lila fokhagyma esetében a méretproblémák a június közepén bekövetkezett hirtelen hőmérséklet-emelkedéssel függenek össze, ami felgyorsította a ciklus végét a fő termőterületeken, például Kasztília-La Mancha tartományban. A gyors felmelegedés megakadályozta, hogy a növények elérjék maximális fejlődési potenciáljukat, viszont a minőség igen jó lett, mind a termés egészségi állapotát, mind megjelenését, mind eltarthatóságát illetően.

Peregrin az ágazat előtti kihívásokról is beszélt, így például arról, hogy az engedélyezett, felhasználható növényvédő szerek köre egyre szűkül, ami a gazdákat gyakorlatilag védtelenné teszi a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, ráadásul a növényegészségügyi kockázat idényről-idényre egyre magasabb. Emellett más strukturális problémák is befolyásolják a termelés fenntarthatóságát, mint például:

  • a munkaerő- és inputköltségek folyamatos növekedése,
  • a földeken az egyre gyakoribb és szervezettebb lopások,
  • valamint a művelhető területek csökkenése.

fokhagyma

A spanyol fokhagyma, amely minőségének és nyomon követhetőségének köszönhetően európai viszonylatban is mérce, bizonytalan jövő előtt áll – fotó: pexels.com

Bár a jelenlegi a piaci árak viszonylag jók, Peregrin arra figyelmeztet, hogy még a magas árak sem tudják kompenzálni a csökkenő hozamokat és az állandóan emelkedő költségeket. Ha a termelés jövedelmezőségének bizosítására nem fogadnak el további intézkedéseket, Peregrin a 2026-os termőterület zsugorodását vetítette előre.

“A spanyol fokhagyma, amely minőségének és nyomon követhetőségének köszönhetően európai viszonylatban is mérce, bizonytalan jövő előtt áll, ha a kormányok és a piacok nem biztosítanak valódi eszközöket a termelőkre nehezedő nyomás enyhítésére. Az európai fogyasztóknak értékelniük kell a gazdálkodók erőfeszítéseit a spanyol címkével ellátott minőségi termék fenntartása érdekében” – összegzett Juan Salvador Peregrin, az ANPCA elnöke.

Forrás: fruitveb.hu

Indexkép: pexels.com