Idén a megszokottnál később indulhat be a magyar görögdinnye szezonja, köszönhetően a szeszélyes, hűvös tavaszi időjárásnak. Bár az első palánták kedvező körülmények között indultak útnak, a márciusi-áprilisi fagykárok és a májusi hideg komolyan visszavetette a fejlődést. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Dinnye munkacsoportja szerint emiatt a szabadföldi görögdinnyék – amelyek adják a hazai piac gerincét – csak július elején kerülnek majd a standokra.



Június közepétől fóliás dinnye, júliustól dömping

A fóliasátrakban nevelt dinnye már június közepétől megjelenhet a kisebb üzletekben, azonban ezek volumene elenyésző a szabadtéri termesztéshez képest. A legelső szabadföldi dinnyék a békési és baranyai gazdaságokból érkeznek majd, míg augusztusban Kelet-Magyarország veszi át a főszerepet. Ezen a területen csak most indultak a takarás nélküli ültetések, de a termelők bíznak a jó szezonban.

Technológia és tudás mentette meg a szezont

Az elmúlt években a magyar dinnyetermesztés látványosan fejlődött: egyre több gazdálkodó használ oltott dinnyéket és a magnélküli fajták aránya is folyamatosan nő. A korszerű termesztéstechnológia és a termelők tudása lehetővé teszi, hogy a kezdeti időjárási nehézségek ellenére kiváló minőségű görög- és sárgadinnyék kerüljenek majd a fogyasztókhoz.

Növekvő termőterület, bizakodó termelők

2022-ben megállt a görögdinnye termőterületének csökkenése, azóta évről évre nő. 2024-ben 10 százalékkal nagyobb területen, mintegy 3700 hektáron termelnek dinnyét. A legnagyobb termőterületek:

  • Békés vármegye: 1320 hektár
  • Kelet-Magyarország: 1350 hektár
  • Heves vármegye: 377 hektár

Sárgadinnyéből is nőtt az ültetett terület – idén 15 százalékkal nagyobb, mintegy 500 hektáron nevelik ezt a gyümölcsöt. A növekedéshez hozzájárultak a tavaszi fagykárok is, amelyek miatt több gazda alternatív növényként választotta a sárgadinnyét.



Exportpiacra is jut bőven

A várható terméshozam 170–180 ezer tonna, amelyből a belföldi fogyasztás 110–120 ezer tonna körüli. Azaz az exportpiacokra is bőven jut. A verseny azonban éles: a spanyol, olasz és marokkói dinnye komoly konkurenciát jelent. A piaci pozíciók megőrzéséhez és bővítéséhez elengedhetetlen lenne a termelői szerveződések megerősítése, ami segíthetne a hatékonyabb értékesítésben és külpiacok elérésében is.

Forrás: NAK, indexkép: NAK/Lévai Zsolt