A takarmányok tartósítása során a cukrok tejsavvá történő hatékony erjesztése és a fehérjeveszteség minimalizálása döntő fontosságú. A tartósításra használt adalékanyagoktól az erjedési folyamatok katalizálását és az aerob mikroorganizmusok – élesztő és penészgombák – gátlását is elvárjuk.
Számos kísérlet bizonyítja, hogy a Lactobacillus plantarum különböző törzseit tartalmazó oltóanyagokkal kezelt szilázsok alacsonyabb élesztő-, penész-, etanol- és ammónia-N-koncentrációval rendelkeztek, mint a kezeletlen szilázsok. A Lactobacillus buchneri törzset tartalmazó oltóanyagok pedig az aerob stabilitás jelentős javulását eredményezik. A két tejsavtermelő baktériumtörzs kombinációja a tejsavtermelés emelését, a pH gyors csökkenését, alacsonyabb szárazanyag-veszteséget és nagyobb aerob stabilitást eredményez.
A Pediococcus nemzetségbe tartozó tejsavat termelő baktériumok, amelyek az emlősök gyomor-bél traktusában való megtelepedése miatt probiotikumnak számítanak, antimikrobiális molekulákat termelnek, például bakteriocinokat, amelyek széles spektrumúak a Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumok, protozoonok, gombák és vírusok ellen, ezáltal hatékonyan vesznek részt a tömegtakarmányok konzerválásában.
Fotó: Timac Agro Hungária Kft.
A TIMAC AGRO új takarmánytartósító terméke, a SILAPRILIB 360 ennek a három tejsavtermelő baktériumtörzsnek az előnyeit egyesíti!
Termékösszetétel
- Lentilactobacillus buchneri (DSM 22501) 5 x 1010 CFU/g
- Lactiplantibacillus plantarum (LMG 21295) 2,5 x 1010 CFU/g
- Pediococcus pentosaceus (DSM 14021) 5 x 1010 CFU/g
Homo- és heterofermentatív baktériumok együttműködése
A homofermentatív pentosaceus és plantarum fajok 6,5-7 pH-értéken a cukrokat azonnal tejsavvá alakítják. Ennek köszönhetően 1-2 nap alatt lezajlik a takarmány pH-értékének kritikus szint alá történő csökkentése. A gyors erjedés miatt a takarmány hőmérséklete csak minimálisan emelkedik. Jobb lesz a fehérjék és a keményítő emészthetősége, a takarmány vitamin- és ásványianyag-szintje magasabb lesz.
A heterofermentatív buchneri törzs alkalmas az aerob romlási folyamatok gátlására. A glükózból és fruktózból tejsavat és kis mértékben ecetsavat állít elő.
Keresse fel szaktanácsadó kollégáinkat, vagy tájékozódjon weboldalunkon és folyamatosan frissülő Facebook-portálunkon!
Indexkép: Pixabay-illusztráció
Ez a cikk a Takarmányozás innovatívan Agroinform TechMag-ban jelent meg. A TechMag az Agroinform új, interaktív magazinja, amit itt tudsz végiglapozni, az előző számokat itt olvashatod el.