Emily Laurence egészségügyi újságíróként úgy hitte, étrendje mentes az ultrafeldolgozott élelmiszerek többségétől. Amikor azonban egy hétre teljesen kiiktatta ezeket, meglepő felfedezéseket tett saját táplálkozási szokásairól és az élelmiszeripar rejtett buktatóiról.

Emily úgy döntött, hogy minden olyan ételt elkerül, amelynek összetevőlistáján olyan anyag szerepel, amit nem ismer fel vagy nem tudna otthon előállítani.

Azonban rá kellett döbbennie, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek elkerülése nem is olyan egyszerű, mint elsőre tűnik. Már az első reggelinél kiderült, hogy a megszokott mogyoróvajas falatkái túl sok ismeretlen összetevőt tartalmaznak. A boltban kapható salátaöntetek szinte kivétel nélkül tele vannak adalékokkal. Étteremben enni pedig egyenesen kihívás, hiszen ott végképp nem tudjuk, mi kerül a tányérunkra.

Amiket eredetileg fogyasztani szeretett volna reggelire, ebédre és vacsorára, azoknak az ételeknek szinte mindegyike tartalmazott olyan összetevőt, melyek nem találhatók meg egy átlagos háztartásban, hanem az ultrafeldolgozott ételek jellemző adalékanyagai. Nagy tanulság volt számára az is, hogy attól, hogy valami növényi alapú vagy organikus, még nem feltétlenül egészséges vagy kevésbé feldolgozott.

Emilynek azt kellett megállapítania, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek mindenütt ott vannak. Egy egyszerű wrap, egy kis popcorn vagy egy csirkés taco is könnyen ebbe a kategóriába eshet.

A hét végére viszont kiderült számára: ha tudatosan vásárolunk és főzünk, az alternatívák elérhetők – csak kicsit több tervezést igényelnek.

A legfontosabb felismerés mégis az volt, hogy mindenből lehet egy keveset. A tudatosság és az egyensúly kulcsfontosságú – nem kell mindenről lemondani, de fontos, hogy tartsunk megfelelő mértéket. Továbbá érdemes már a bevásárlást is megtervezni és előre átgondolni, mit fogunk enni, amikor ránk tör az édes vagy sós nassolnivaló utáni vágy.

Forrás: parade.com

Indexkép: Shutterstock