Az OMÉK 2025 kiállításon ünnepelte a DryerDoctor Kft., hogy 10 éve, 2015-ben elnyerte az OMÉK Gépesítési díjat.

A díjnyertes Videokontroll szárító felügyeleti rendszer új funkciókkal, képességekkel bővült az elmúlt 10 évben. Sokrétű előnyt biztosít a szárító tulajdonosok számára. A tűz elleni védelem mellett a szárítási folyamat diagnosztizálására, optimalizálására, az energiahatékonyság fokozására is remekül bevált. Az OMÉK 2025 alkalmából egy nem kevésbé különleges, mondhatjuk, hogy egyedülálló tulajdonságát mutatták be a rendszernek.


A szárítási folyamat minősítése a kukoricát terhelő hőmérsékleti hatás szerint

a) Különösen hasznos lehet, mindazoknak, akik szárítót építenek, vagy építtetnek. A szárítózónát teljes mértékben lefedő szenzorok segítik az új szárító precíziós beüzemelését, így később a tulajdonosnak nem merülnek fel az utólagos optimalizáláshoz kapcsolódó kiadásai.

b) Üzemelés közben a szárítótűz kialakulásának kockázatát csökkenti.

c) Meglévő szárító optimalizálásához szolgál adatokkal, az állandóan optimális üzemvitel megvalósítását lehetővé teszi.

Sokféle műszaki megoldás használatos a gyakorlatban. Ezek kukoricára gyakorolt hőmérsékleti hatása is különböző, ezért ebből a szempontból sokféle minőségű lehet a vízelvonási folyamat is. A véletlenszerű helyett, inkább a kontrollált szárítási folyamatot érdemes használni.

Megoldásunk újszerűen egyedülálló, a minősítéssel egyebek mellett a szárítási folyamat hatékonysága is értékelhető, mert minél magasabb a maghőmérséklet, annál több energia kell, nagyobb a veszteség. A középpontban a kukorica áll, elsődleges szempont a kukoricára gyakorolt maghőmérsékleti hatás, eszerint osztályozható is a szárítás folyamata – avat be a részletekbe dr. Speiser Ferenc Péter mérnök informatikus, fejlesztési igazgató.

Mivel a magasabb maghőmérséklet eléréséhez több energia szükséges, az alacsonyabbhoz kevesebb, így az energiamegtakarítás mértéke is kirajzolódik a minősítéssel, mint például egy egyszerű hűtőszekrény esetében. Ha egy 70 ezer forintos hűtőgépnél elvárják a fogyasztók, hogy látható legyen, hogy mennyire energiatakarékos, akkor egy 70 milliós szárító esetében?

DryerDoctor Kft.

1. ábra Energiacímke a terményszárítóhoz, a magot érő hőhatás alapján – Forrás: DryerDoctor Kft

A szárító tulajdonosokon kívül a mérést és a minősítést kérhetik gyártók és telepítők is, gyorsan, egyszerűen megtanulható a mérési adatok értékelése, de egy-egy szárító beüzemelésekor, vagy akár egész szezonban, telemetrikus támogatást is tudunk nyújtani. Aki szeretné, hogy a vevői elégedettek legyenek és megmeneküljenek az a.) pontban jelzett utólagos költségektől előnybe kerül, fejti ki Speiser Ferenc ügyvezető.

A favorit a 40-45 °C közötti maghőmérséklettel üzemelő szárító, így ez az „A”, tehát a legjobb, míg a 100 °C feletti maghőmérséklettel üzemelő szárító a „G”, azaz a leggyengébb minősítést kaphatja. Mindkettőre látunk példát a gyakorlatban és a két szélsőérték között is.

Az akció minden eddig kiadott ajánlatra vonatkozik és szeptember utolsó napjáig tart! A 20-30% energiamegtakarítás mellé, akár 65%-os TAO kedvezményt is kaphat a telepítés után.

A kukorica maghőmérséklete a szárítás folyamatában

Jelentős mértékű megtakarítási potenciál van az ábrán látható szárítóban.

DryerDoctor Kft.

2. ábra „G” minőségi kategóriába tartozó legrosszabb vízelvonási folyamat. A kukorica hőmérséklete 102 °C 40-45 °C helyett a szárítózóna alján – forrás: termenyszaritas.hu

Az 3. ábrán látható szárító ugyanaz, mint az 2. ábrán, csak a műszaki beavatkozás, optimalizálás után.

DryerDoctor Kft.

3. ábra Az „A” legjobb minősítést kaphatja az ezt a vízelvonási folyamatot megvalósító szárító. 45 °C alatt van minden ponton a kukorica maghőmérséklete – forrás: termenyszaritas.hu

DryerDoctor Kft.

Fotó: DryerDoctor Kft.

DryerDoctor Kft.

Fotó: DryerDoctor Kft.

DryerDoctor Kft.

További részletek:

Weboldal: https://preciziosszaritas.hu

Facebook: https://www.facebook.com/Videokontroll/

Youtube: https://www.youtube.com/@videokontroll6715