A korai vetésnek és a növekvő organikus trendnek köszönhetően 2024-ben a német sárgarépatermés 22 százaléka biotermesztésből származott.
Németországban idén korán kezdődött a sárgarépa betakarítása, miután a kora tavaszi enyhe időjárás kedvező feltételeket biztosított a vetési munkálatokhoz. A közelmúltban tapasztalható, hogy a német gazdálkodók egyre nagyobb arányban térnek át az organikus gazdálkodásra – ez a tendencia már a sárgarépa-termesztésben is egyre erősebben érzékelhető. A 2024-es évben a teljes országos sárgarépatermés 22 százaléka bio minősítésű volt.
A szezon elején Hubert Merz baden-württembergi termelő a meine-Möhren.de újságíróinak a következőképpen számolt be tapasztalatairól:
A sárgarépaföldünk életre kelt, ami jól látható: a növények között zümmögés és csiripelés hallatszik, mivel a rengeteg különféle rovar és madár, valamint a színes gyomnövények a répaföldet egy miniatűr természeti paradicsommá változtatják. Ez a sokszínűség élénkíti a természetet, ezért egyaránt jó a talajnak, a víznek és a levegőnek is.
A bio sárgarépa termesztési ideje általában hosszabb, mint a hagyományos fajtáké, ami szintén kihívást jelent a gazdáknak. Az aktuális időjárási körülmények is befolyásolják a növekedést: Németország több régiójában is aszályos időszak uralkodik július elején, így az eső mind a bio-, mind a hagyományos sárgarépaföldeken különösen hasznos lenne.
Forrás: fruitveb.hu
Indexkép: pexels.com