Az utóbbi években már számtalanszor hallhattuk, hogy a cukorfogyasztás a 2-es típusú cukorbetegség fő kiváltó oka, és „fehér méregként" emlegetik. Ám egy friss nemzetközi kutatás most olyan részleteket tárt fel, amitől még a legédesszájúbbak is elgondolkodhatnak: nagyon nem mindegy ugyanis, milyen formában jut a szervezetünkbe az a bizonyos cukor!
A Utah-i Brigham Young Egyetem és német kutatók közös óriás-metaanalízise 29 nagy vizsgálat eredményeit fésülte össze, több mint 800 ezer ember adatait elemezve. A céljuk az volt, hogy feltárják, pontosan milyen kapcsolat van a különféle cukorfogyasztási szokások és a cukorbetegség kialakulása között. És a válasz: a folyékony cukor, például az üdítők és gyümölcslevek messze károsabbak, mint a szilárd ételekben található cukrok.
Már egy pohár is sok? Sajnos igen!
A kutatók szerint már napi egyetlen pohár cukros ital is érezhetően növeli a kockázatot, és a gyümölcslevek sem jelentenek sokkal kisebb veszélyt. Minden 350 ml-es adag üdítő további 25%-kal növeli meg a cukorbetegség valószínűségét. Sőt, nincs biztonságos „küszöb": a káros hatás már az első kortynál elkezdődik.
Ezzel szemben azok, akik a napi cukormennyiségüket inkább szilárd ételekből, például süteményekből vagy pékáruból vitték be, nemhogy nem voltak nagyobb veszélyben, hanem még 4%-kal csökkent is a cukorbetegség kockázata. Hogyan lehetséges ez? A válasz az anyagcserében rejlik.
Az ital jobban megterheli a májat
A folyékony cukrok gyorsan felszívódnak, hirtelen emelik a vércukorszintet, túlterhelik a májat, és elősegítik a zsír lerakódását a májban, ami inzulinrezisztenciához vezet. Ezzel szemben a szilárd ételekben található cukrokat „kísérik" rostok, fehérjék és zsírok, amik lassítják a felszívódást, és mérséklik a vércukorszint-emelkedést.
Üdítő vagy zabkása? Óriási különbség!
A tanulmány szerzői szerint ideje lenne a jövőbeli ajánlásokat finomítani, és nem mindent egy kalap alá venni. Sokkal jobban megérné a folyékony cukorfogyasztást korlátozni, mint általánosságban démonizálni a cukrot. Hiszen nagyon nem mindegy, hogy egy üdítőt kortyolunk el vagy egy tál zabkását eszünk egy kis cukorral. A szervezetünk egészen máshogyan reagál!
Ha tehát jót akarunk magunknak , inkább válasszuk a szilárd édességeket, és felejtsük el a cukros italokat. Már egy kis odafigyelés is hatalmas különbséget jelenthet!
Forrás: hvg.hu
Indexkép: Shutterstock