A reggeli gabonapelyhek, melyeket színes dobozokban, mesefigurákkal és nyereményjátékokkal hirdetnek, valójában egyre inkább édességekké válnak. Egy friss kutatás szerint 2010 és 2023 között az új vagy megújult, gyerekeknek szánt pelyhek zsírtartalma 34%-kal, a nátriumtartalmuk 32%-kal, a cukortartalmuk pedig közel 11%-kal nőtt. Ezzel párhuzamosan a fehérje- és rosttartalom visszaesett – épp azok a tápanyagok csökkentek, amelyek hosszan tartó energiát adnának a délelőtt folyamán.

Szakértők szerint a reggelt cukorral indítani nemcsak a napi ajánlott cukorbevitel túllépéséhez vezethet, de hosszú távon a gyermekkori elhízás és más krónikus betegségek kockázatát is növeli. Egyes gabonapelyhek egyetlen adagja már a napi cukormennyiség 45%-át is tartalmazhatja!

A „teljes kiőrlésű" vagy „vitaminokkal dúsított" feliratok sokszor félrevezetők, mert bár egészségesnek tűnnek, valójában üres kalóriákat rejtenek. A táplálkozási szakértők azt tanácsolják, hogy a szülők válasszanak alacsony cukortartalmú termékeket, amelyek legalább 4 gramm rostot és 5 gramm fehérjét tartalmaznak, és egészítsék ki a reggelit gyümölccsel vagy diófélékkel.

A tanulmány szerint ideje lenne szigorítani a gyermekeknek szánt élelmiszerek jelölését és csökkenteni a hozzáadott cukor mennyiségét, hogy valóban tápláló reggelivel induljon a nap.

Forrás: earth.com

Indexkép: Shutterstock