Hatalmas élelmiszerbotrány robbant ki Európában és Amerikában: a Szicíliából származó koktélparadicsom lehet a felelős a legújabb szalmonella-járványért! A fertőzés már több mint 300 embert döntött le a lábáról, és a veszély még nem múlt el. Nézzük, mit tudunk eddig, és mire érdemes figyelni, ha te is koktélparadicsom rajongó vagy!
Szalmonella a paradicsomon? Hihetetlen, de igaz!
Ha azt hitted, hogy a szalmonella csak a húsok és a tojás világában leselkedik rád, most kapaszkodj meg: az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint a legújabb fertőzéshullámot a Szicíliából importált koktélparadicsom indította el - tudjuk meg az origo.hu írásából. A Daily Star beszámolója alapján az Egyesült Királyságban 29, Németországban 68, Ausztriában 59, Olaszországban 78, Franciaországban 24 megbetegedést regisztráltak. És a tengerentúlon, az USA-ban és Kanadában is felütötte a fejét a baj!
Miért veszélyes a koktélparadicsom?
Az apró paradicsomokat a legtöbben nyersen fogyasztják, salátába dobják, szendvics mellé ropogtatják, így nincs esély a hőkezelésre, amely elpusztíthatná a kórokozókat. A szalmonella viszont ügyesen megbújik a héjon, és már egyetlen falat is elegendő lehet a fertőzéshez.
Milyen tünetekre figyelj?
A szalmonella-fertőzés lappangási ideje 12–72 óra, utána jön a láz, hasmenés, rosszullét. Különösen veszélyes a gyerekekre, idősekre, és azok számára, akiknek gyengébb az immunrendszere. Súlyos esetben akár kórházi kezelés is szükséges lehet!
Mit tehetsz, hogy elkerüld a bajt?
- Mindig alaposan mosd meg a paradicsomot! Folyó víz alatt, akár dörzsölve is.
- Válassz megbízható forrásból származó zöldséget! Ha lehet, részesítsd előnyben a magyar termelőket. A legjobb pedig, ha a saját kertedből szeded le a zöldségeket, gyümölcsöket.
- Ha bizonytalan vagy, inkább főzd meg vagy süsd meg a paradicsomot – így biztosan elpusztulnak a baktériumok.
- Figyeld a híreket, és ha visszahívást jeleznek egy termékre, azonnal cselekedj!
Lehet-e újabb járványhullám?
A szakértők szerint a veszély egyelőre nem múlt el, hiszen a koktélparadicsom továbbra is népszerű importtermék. Az EFSA folyamatosan vizsgálja a forrásokat, de a fogyasztók ébersége most mindennél fontosabb!
Ha szereted a koktélparadicsomot, most duplán figyelj a higiéniára! Egy kis odafigyeléssel elkerülheted a szalmonellát – és megőrizheted az egészségedet is!
Amit a szalmonelláról tudni érdemes
A szalmonella voltaképpen több baktériumtörzset jelöl, és eltérő betegségeket okoznak, de a tünetek hasonlóak. A szalmonella szájon át történő fertőzéssel terjed, oka pedig lehet romlott étel, szennyezett víz, vagy akár szalmonella baktériumot hordozó állat ürülékével, tojásával való érintkezés is.
A higiéniai szabályok betartása nagyon fontos a paradicsom esetében is. Fotó: Shutterstock
A szalmonella megelőzése érdekében nagyon fontos a szigorú higiénia szabályok betartása, az ételek hőkezelése, és gyanú esetén újabb laborvizsgálat elvégzése. Fontos, hogy a nyers húsfélék, a hal, a tojás, a jégkrémek és a fagylaltok is folyamatosan hűtés alatt álljanak. Ügyeljünk rá, hogy a bevásárlást követően minél hamarabb kerüljenek újra hűtőbe.
A húsféléket rendesen süssük át, ugyanis a szalmonella 70 °C felett pusztul el. Mindig friss tojást fogyasszunk. Kerüljük a nyers tojást tartalmazó ételek elkészítését és fogyasztását is. Azokat a felületeket, konyhai eszközöket, melyek érintkeznek nyers tojással vagy hússal, a munka végeztével minél hamarabb tisztítsuk meg forró vízzel és mosogatószerrel. Kezeljük külön felületen a nyers, a félkész, valamint a készételeket. Az eszközöket, valamint a kezünket rendszeresen mossuk meg főzés előtt és alatt is.
Azoknak a mirelit áruknak a levét, melyet kiolvasztottunk, mindig öntsük le, a lefolyót pedig fertőtlenítsük. Miután a mellékhelyiséget használtuk, minden esetben alaposan mossunk kezet.
A mediterrán országokban a kórokozók megtelepedhetnek az ivóvízben is, ezért inkább fogyasszunk palackozott ásványvizet. Ügyeljünk arra is, hogy a jég is csapvízből készül, így ha ilyen országban járunk, kerüljük a jégkockákkal történő hűtést is, továbbá ne fogyasszunk vízzel mosott gyümölcsöket sem.
Amennyiben a saját kertünkben termesztjük a zöldségeket és gyümölcsöket, akkor is meg kell őket mosni fogyasztás előtt, hiszen nagyon sok kártevő mászhatott végig rajtuk, föld és egyéb szennyeződések is érhették őket, azonban ez hatványozottan igaz, amennyiben boltban vagy piacon vásároljuk meg azokat. Ilyenkor ugyanis nagyon sok kéz érinti a zöldségeket és gyümölcsöket, mielőtt mi megvásárolnánk azokat.
Ezért hasznos a szódabikarbóna
A tiszta vízzel el tudjuk távolítani a zöldségekre és gyümölcsökre rakódott port, földet, azonban a növényvédő szerek maradványaitól nem biztos, hogy megszabadulhatunk így. Sőt, a rajtuk megtelepedő baktériumokat, mint a szalmonella vagy az E. coli sem távolíthatjuk el tiszta vízzel.
A szódabikarbónás oldattal való lemosás igen nagy százalékban csökkenti a növényvédőszer-maradványokat, és a baktériumokat is. Ehhez két csésze hideg vízhez adjunk egy teáskanálnyi szódabikarbónát, majd áztassuk benne a zöldségeket, gyümölcsöket 15 percig. Ezután folyó vízben alaposan mossuk le azokat.
Így tisztítsd meg az élelmiszereket
A leveles zöldségeknek nem elég csupán a felszínét leöblíteni, mivel különféle rovarok, például poloskák, meztelencsigák is könnyedén be tudnak jutni a levelek vagy a szárak közé. Még akkor is érdemes megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket, ha meg fogjuk azokat hámozni, hiszen a késsel is be tud kerülni a fertőzés.
A zöldfűszerek esetében is nagyon fontos a mosás, hiszen ezekre a növényekre számtalan bogár repül, hozzájuk érhetnek a házikedvenceink is, és nagyon sok homok is megtelepedhet rajtuk. Hasonló a helyzet az aszalványokkal és a dióval is.
A konzerv kukoricát, borsót, babot érdemes átmosni főzés előtt, hiszen úgy el fogja veszíteni a doboz miatti kissé fémes ízét. A legtöbb előre csomagolt saláta esetében rá van írva, hogy azt már megmosták, de érdemes azokat is újra átmosni, így egészen biztosan nem maradhat benne semmilyen szennyeződés.
Sokan úgy vélik, a tojást még azelőtt meg kell mosni fertőtlenítőszeres vízzel, mielőtt bekerülne a hűtőszekrénybe. A tudományos vélemény ezzel szemben az, hogy a vegyszerekkel eltávolítjuk a tojás héját kívül burkoló vékony védőréteget és így a héj pórusain keresztül bejuthatnak a kórokozók, a tojás pedig sokkal gyorsabban fog megromlani. Így, ha ragaszkodunk is a mosáshoz, azt csak közvetlenül a felhasználás előtt végezzük el.
Hasonlóan eltérők a vélemények a nyers húst illetően. Míg korábban az volt a szokás, hogy a nyers húst felhasználás előtt hideg, folyó vízben meg kell mosni, úgy manapság már erről is mást mondanak a szakértők, akik szerint ezt nem hogy nem szabad megtenni, de kifejezetten veszélyes, ha a húst a mosogatóban megmossuk.
Ennek az az oka, hogy a hús felszínén lévő baktériumok a bőrünkön és a mosogató környékén is el tudnak terjedni a mosás során kifröccsenő víz miatt, így veszélybe sodorhatjuk magunkat, ha megmossuk a nyers húst. A főzés, sütés, párolás hatására a megfelelő hőfokon a baktériumok el fognak pusztulni, így jobban járunk, ha nem mossuk meg a nyers húst.
De nem csak a húsra, a vele érintkező eszközökre is nagyon oda kell figyelni, hiszen azok is veszélyesek lehetnek, amennyiben nem fordítunk kellő figyelmet a tisztításukra. Az sem árt, ha külön vágódeszkát és kést használunk a húsok, és a nyersen fogyasztandó ételek esetében. Szintén elengedhetetlen, hogy főzés után ne csak elmosogassunk, hanem a konyhapultot, a sütőt, a tűzhelyet is alaposan fertőtlenítsük le, és ne feledkezzünk meg a csempéről sem.
Ha tehát odafigyelünk a higiéniára, azzal már nagyon sokat tettünk az egészségünkért!