A 2023/2024 – es Bajnokság győztes csapata – a TraktorÁszok – akik a karcagi Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium 13. évfolyamos diákjai, felkészítő tanáruk kíséretében egy négy napos belföldi szakmai úton vehettek részt a MEGFOSZ szervezésében, amely a verseny MEGFOSZ által felajánlott fődíja volt. A tanulmányi út során a diákok érdekes szakmai és mozgalmas szabadidős programokon vehettek részt.

csapat

A Bajnokság győztes csapata – a TraktorÁszok – fotó: MEGFOSZ

Az utazás első napján egy kötetlen program keretében meglátogatták a Katakomba szabadulószobát Szolnokon, ahol a Maják kincse nevű pályát kellett teljesíteniük. Az izgalmas pálya lehetőséget adott a csapatnak, hogy itt is megmutassák összetartásukat, hiszen csak csapatként együtt dolgozva lehetett megtalálni a kivezető utat. Rejtvények megoldásával „több száz" lakatot kellett feltörniük közös erőfeszítéssel így végül sikeresen „szabadultak" a helyszínről.

A program végén tovább utaztak Ceglédre a szálláshelyre, majd egy helyi étteremben vacsoráztak.

A Procompax Kft. újlengyeli referencia üzemében – fotó: MEGFOSZ

A második napon a Procompax Kft. újlengyeli referencia üzemébe látogattak el, ahol egy prezentáció keretében megismerhették a Procompax Kft.-t Mojzes Patrik bemutatásában, majd egy burgonyafeldolgozó gépsort tekinthettek meg, amely megmutatta a zöldségek útját a beérkezéstől a vákuumcsomagolásig: a mosóktól, koptatók, hámozók, darabolókon át az egész gép szerkezetét, működését és karbantartását is a teljes technológiai műveletek bemutatásával.

A mezőgazdasági termelésben fontos szerepet játszik az élelmiszertermelés, amelyhez az erő – és munkagépek folyamatosan központi szerepet töltenek be, és elképesztő érdeklődés övezi a diákok körében az aktualitásokat és a folyamatos fejlesztéseket. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a termelés mellett az élelmiszeripari alapanyagok, zöldségek és gyümölcsök feldolgozása, előkészítése is a rendkívül fontos és ezek a folyamatok is rengeteg technológiai innovációt hordoznak magukban.

csapat

A csapattagok egy burgonyafeldolgozó gépsort tekintettek meg – fotó: MEGFOSZ

Az üzemlátogatás után a csapat egy közeli vendéglőben fogyasztotta el az ebédet, majd a Bognár Gokart pályára érkeztek Nyársapátra, ahol a tulajdonos, Bognár István fogadta a diákokat és hazánk leghosszabb szabadtéri gokartpályáján egy izgalmas verseny vette kezdetét, amelyhez az időjárás is kedvezett. A Honda motorokkal hajtott gokartokkal gyors egyenes szakaszokon és „erőpróbát" jelentő kanyaríveken tették próbára magukat a fiúk.

A nap végén egy hangulatos ceglédi étteremben vacsorázott a csapat.

gokart

Hazánk leghosszabb szabadtéri gokartpályáján izgalmas verseny zajlott – fotó: MEGFOSZ

A következő napon a Claas Hungária Kft. törökszentmiklósi gyárában látogatottak el. Kaposvári Anna (HR vezető), Csanádi Tamás (Mérnökség igazgató), Kardos Nikolett (CXS vezető) és Tomonyiczka József (Előgyártás vezető) fogadta őket és megismerhették a cég történetét, működését és rengeteg hasznos és érdekes információt tudhattak meg a gyártási folyamatokról, emellett pedig a Claas újításairól is kaptak értékes információkat.

Az üzemcsarnok területén Pap István és Iványi Martin vezetésével végig követhették többek között a 18 méteres gabona-vágóasztal és a szállítókocsi összeszerelési folyamatát, láthatták az automata lézervágók és hegesztő robotok munkáját, betekinthettek a hatalmas kapacitású alkatrészraktár logisztikájába. A hegesztéstől a készre szerelésig minden munkafolyamatot megtekinthettek, ami a diákok elmondása szerint nagyon tanulságos és élményteli volt számukra.

csapat

A Claas Hungária Kft. törökszentmiklósi gyárába is ellátogattak – fotó: MEGFOSZ

Egy ebéd elfogyasztása után a csapat ellátogatott a szolnoki Reptár Repülőgép múzeumba, ahol szintén érdekes dolgokat láthattak, betekintést nyerve a repülőgépek világába.

A napot egy vacsorával zárták egy ceglédi étteremben. Az utolsó napon már csak a hazaút várt a diákokra, akik elmondásaik alapján nagyon jól érezték magukat. A szakmai programok kifejezetten értékes és hasznos információkkal gazdagították az ismereteiket, a szabadidős programok pedig lehetőséget adtak a négy napos út során a kikapcsolódásra is.

repülőgép

Jártak a szolnoki Reptár Repülőgép múzeumban is – fotó: MEGFOSZ

Köszönjük a Claas Hungária Kft.-nek és a Procompax Kft.-nek, hogy felajánlásukkal lehetőséget biztosítottak a nyertes csapat számára, hogy betekintést nyerjenek a mezőgazdasági termelésben fontos szerepet betöltő gyártási és feldolgozási folyamatokba.

Köszönet a csapat tagjainak az értékes élménybeszámolókért!

Nagyon örülünk, hogy a győztes csapat tagjai egyöntetűen azt mondták, hogy olyan szakmai ismeretekkel lettek gazdagabbak, amelyeket hasznosítani tudnak és olyan élményekkel, amelyekre nagyon sokáig fognak örömmel visszagondolni – olvasható a MEGFOSZ összefoglalójában.