Ganczer Gábor, a HUNGEXPO vezérigazgatója köszöntötte a régió egyik legnagyobb agrárkiállításának résztvevőit, és bejelentette, hogy 2024. decemberében rendezik meg első alkalommal a háromnapos ANImashEXPO-t (Állattenyésztési és Állategyészségügyi Kiállítás).

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke elmondta, idén 10. alkalommal kerül sor az AgrárgépShow-ra a MEGFOSZ égisze alatt. "Az új technika hihetetlen távlatokat nyitnak, ami azonban mit sem ér hozzáértő szerelők, gépészek, gépkezelők nélkül, a mi felelősségünk hogy kiképezzük ezeket az embereket" – mondta.

Köszöntőjében kiemelte a "Legyél Te is agrárgépész!" programot, melynek nagy szerepe van abban, hogy 2015 óta ötszörösére emelkedett a szakiskolába jelentkezők száma. A létszámemelkedés örömteli, viszont a szakoktatók továbbképzésének feltételeit is meg kell teremteni.

Kitért arra is, hogy mezőgazdasági gépek tekintetében két trend jellemző:

  • a "zöld vonal", többek között a kemikáliák használatának csökkentése érdekében tett újítások,
  • a másik pedig a precízebb és kényelmesebb munkavégzést támogató technológiák.

Nagy István agrárminiszter a megnyitón – Fotó: Agroinform

"Kihívások idején a siker titka az alkalmazkodás" – ezekkel a szavakkal köszöntötte Nagy István agrárminiszter a megjelenteket. Mint mondta, ahhoz hogy a sokasodó kihívásoknak meg tudjunk felelni, szükségünk van az új technológiai megoldásokra, ha versenyképesek akarunk lenni, nem kerülhetjük el a fejlesztést.

2027-ig 2900 milliárd forint áll rendelkezésre a beruházások finanszírozásához, a forrásokat az agrárkormányzat biztosítja. "Azt kérem önöktől, merjenek beruházni, merjék ezt az utat választani, hajtsák végre azokat a beruházásokat, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy sikeresek legyenek. Nem a beszédnek, hanem a tetteknek van itt az ideje" – zárta köszöntőjét az agrárminiszter.

A megnyitó keretében adták a termékfejlesztési verseny díjazottjai számára az elismeréseket. A díjnyertes innovációkról, gépekről szóló képes beszámolónk ITT olvasható.