Te is szereted a gulyást és a gulyáslevest? Nagyon sokan vagyunk így vele. Ráadásul a gulyás kiváló a hideg, téli napokon, de a nyári bográcsozásokon is. A gulyással is úgy van, mint a lecsóval vagy a halászlével. Ahány ház, annyi recept, és mindenki meg van róla győződve, hogy az övé a legjobb. A lecsóval ellentétben azonban a gulyás igazán magyar, nem véletlenül került be 2017-ben a hungarikumok közé.
A gulyás története
A gulyás igazi parasztétel volt, majd a népszerűsége miatt hamar bekerült a polgárság és a nemesség konyháiba is. Az étel születését és elterjedését az alföldi pásztorélethez köthetjük. A gulyásoknak könnyű dolga volt, hiszen könnyen jutottak marhahúshoz, ám a juhokat terelgető pásztorok esetében a gulyás a legtöbbször birkából készült, és a parasztság nagy része sem jutott hozzá a már akkor is drágának számító marhahúshoz. Így a gulyás mindig olyan húsból készült, ami éppen adódott. Köretet nem készítettek hozzá a kezdetekben, hanem kenyérrel fogyasztották, majd később többször magát a megtisztított krumplit is belefőzték.
Az, hogy nemzeti ételünkké vált, a Habsburgoknak köszönhető. II. József politikája miatt a nemesség elkezdett védeni mindent, ami magyar. A nyelv és a ruha védelme mellett az egyszerű, alföldi pásztorételről sem feledkeztek meg. Az 1800-as években a gulyás szó bekerült a szótárakba, az 1810-es években pedig már nem volt olyan szakácskönyv, amelyben ne szerepelt volna a receptje.
Bár igazi nemzeti étel volt, státusza alacsony maradt a nemesség körében. Habár nem tartották elég előkelőnek a fogyasztását, titokban mindenki nagyon kedvelte. A parasztság körében azonban továbbra is nagyon népszerű maradt.
Habár eredetileg a gulyást marhahúsból készítették, manapság már igazán változatosan készítik el, olyannyira, hogy van, aki baromfiból főzi. Azonban egyet érdemes megfogadni, hogy fiatal állatok húsából ne főzzük, mert nem lesz olyan az íze. A gulyásleves a gulyás rokona, elkészítési módja inkább a paprikásra, pörköltre hasonlít.
A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével. Ezzel szemben a pörkölt ugyancsak paprikával készült, de itt az apróra vágott hagyma nagyobb szerepet játszik, a leve sűrű, mártásszerű, maga az étel pedig raguhoz hasonlítható...-tudjuk meg Gundel Károly meghatározásból.
A gulyás és a gulyásleves hatásai a szervezetünkre
A zsíros ételek hiába sokak kedvencei, sajnos egyáltalán nem tesznek jót az egészségünknek. Az egyik leggyakoribb negatív következmény a puffadás és a bordák alatti görcsös fájdalom. Az emberi szervezetnek ugyan szüksége van zsírokra, hiszen ezek biztosítják az idegrendszer és a hormonrendszer megfelelő működését, részt vesznek a sejtek felépítésében, nélkülözhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) felszívódásához, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típusú zsiradékokat fogyasztunk - tudjuk meg a hazipatika.com írásából.
Ahány ház, annyiféle gulyás és gulyásleves recept. Fotó: Shutterstock
A telített zsírok és a transzzsírok ugyanis bizonyítottan elősegítik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, túlzott fogyasztásuk megemeli a koleszterinszintet, így hosszú távon érelmeszesedéshez vezetnek. A telített zsírokról pedig általában az állati eredetű élelmiszerek jutnak eszünkbe, mint a zsíros húsok vagy például a sertés- és libazsír.
Azonban a gulyáslevessel kicsit más a helyzet. A levesek ugyanis nem csak nagyon táplálók, de nagyon egészségesek is. Nem véletlen, hogy régen is húslevest kapott az, aki beteg volt, vagy éppen lábadozott, és vissza kellett nyernie az erejét. A levesek azért nagyon egészségesek, mert friss zöldségekből, gyümölcsökből készülnek. Tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. Évszaktól függetlenül tudunk szezonális zöldségekből, illetve gyümölcsökből levest készíteni.
A zöldségekben gazdag étrend, beleértve a zöldséglevest, elősegítheti a jobb szívműködést, és csökkentheti a szívinfarktus és a stroke kockázatát, csökkenti a vérnyomást, elhárítja az emésztési problémákat, továbbá javíthatja a szem egészségét. Ráadásul még a súlygyarapodástól sem kell tartanunk, hiszen egy tányér leves csökkentheti az éhségérzetet anélkül, hogy túl sok kalóriát vinnénk be a szervezetünkbe. Persze, csak ha nem eszünk meg mellé pár szelet kenyeret.
Egyes levesfajták gyógyító tulajdonságokkal is rendelkeznek, mint a zöldségleves, a gyömbért tartalmazó levesek, illetve a csontleves és a húsleves. A levesekben használt gyógy- és fűszernövények is hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, vagy visszaszerzéséhez,. Ezen kívül pedig, mivel a szervezetünknek vízre, folyadékra van szüksége, a levesek a hidratálásban is segítenek. A leves pedig nem csak folyadékkal lát el bennünket, hanem elektrolitokkal is.
Minél több zöldség kerül a levesünkbe, annál jobbat teszünk az emésztésünkkel, és annál teltebbnek érezzük magunkat. A levesek a húsfélékkel ellentétben rendkívül könnyen emészthetők, sőt, a zöldséglevesek a vércukorszintünk kiegyensúlyozására is jók.
Használjunk minél több friss zöldséget a gulyásleveleshez, mint amilyen a sárgarépa, a fokhagyma, a hagyma, a zeller, a karalábé, ezáltal az immunrendszerünket is meg tudjuk erősíteni. Így a leves antioxidánsokban is gazdag, amelyek védik a testünket a szabad gyökök okozta sejtkárosodásoktól, illetve lassítják az öregedési folyamatokat is. Ezen kívül tele lesz a levesünk D-vitaminnal és kalciummal, így a finom ebéd még az egészséges csontok fenntartásához is hozzá tud járulni. A legjobb pedig, ha minél több hozzávalót a saját kertünkből teszünk a gulyáslevesbe.