A sárgabaracklekvár az egyik legkedveltebb nyári csemege, amelyet sokan saját kezűleg készítenek el a szezon idején. Azonban a 2025-ös évben jelentősen megdrágult a sárgabarack ára, főként a tavaszi fagyok következtében kialakult terméskiesés miatt, ami a házi lekvárkészítést is költségesebbé tette.



A nyár sok családban a befőzés ideje – az ízek megőrzése mellett hagyomány is. A legnépszerűbb alapanyag továbbra is a sárgabarack, amelynek szezonja már elkezdődött, viszont idén kevesebb a termés. Sok helyen a tavaszi virágzáskor uralkodó rossz idő miatt nem hozott termést a fa, a virágok elfagytak vagy a beporzás maradt el a méhek hiánya miatt. Az elmúlt öt évben Heves vármegyében évi 200-1100 tonna kajszibarack termett, idén azonban a szakemberek szerint nem számíthatunk nagyobb mennyiségre.



Így alakul a lekvár költsége

A sárgabarack ára jelenleg jelentős szórást mutat: Heves vármegyében rendelésre 800-2000 forint között mozog az ár kilogrammonként, fajtától függően. Tavaly a termelők már 600-800 forintos áron is kínálták a gyümölcsöt, főként cefrének. Az egri piacon idén a kisebb szemű barack kilója 1300-1500 forint, az üzletekben pedig akciósan 1000-1300 forint körül mozog. Az egri piacon a sárgabarack ára majdnem eléri a 2000 forintot, míg az őszibarack ára szintén a kétezer forintos határon van.

Bár az árak elriasztóak lehetnek, sokan még mindig ragaszkodnak a házi készítésű lekvárhoz. Ennek előnye, hogy természetes, adalékanyagoktól mentes, ráadásul megőrzi a friss sárgabarack ízét egész évre. Ugyanakkor a jelenlegi árak miatt sokkal drágább az elkészítése, és a megfelelő mennyiségű gyümölcs beszerzése sem egyszerű, főleg ha nincs ismerős termelő vagy megbízható piaci forrás.



Számoljunk utána!

Egy kilogramm lekvárhoz nagyjából másfél kilogramm gyümölcsre van szükség, ami az idei árak mellett 2500-3000 forintos alapanyagköltséget jelent. Ehhez hozzáadódik a cukor (400-500 forint), valamint némi tartósítószer és az energiaköltség – összesen tehát egy kiló lekvár ára könnyedén elérheti a 4000 forintot is.

Ez felveti a kérdést: megéri-e otthon lekvárt főzni, ha a boltokban jóval olcsóbban hozzájuthatunk a termékhez? A válasz attól függ, mi fontosabb számunkra – a természetesség és a hagyomány, vagy az anyagi megtakarítás.

Forrás: heol.hu

Indexkép: Shutterstock