Egy székesfehérvári informatikus és egy irodavezető különleges útra lépett: a városi életet vidéki önellátásra cserélték, és ma már saját kecskefarmjukat vezetik Somogyban, Öreglakon. Bohonya Andrea és indiai származású férje 2017-ben vágtak bele a gazdálkodásba, először Balatonszabadiban, majd pár évvel később Öreglakra költöztek, ahol immár egy teljes kis gazdaságot működtetnek.


A nagy fordulat akkor következett be, amikor két kecske vásárlása helyett egy ismerősük teljes állományát rájuk bízta. Így váltak egy csapásra kecskefarm-tulajdonosokká, fejéssel, sajtkészítéssel és minden ezzel járó feladattal együtt. A kezdeti lépéseket autodidakta módon tették meg, ma pedig egyre több vásárló keresi őket – különösen a könnyebben emészthető kecsketej miatt.

Az állatok mellett a méhészkedésbe is belefogtak, a termelt mézet kozmetikumokhoz használják fel: Andrea férje tradicionális indiai receptek alapján készít kézkrémet, testápolót és szappant. Emellett gyógynövényes szörpök, dzsemek, immunerősítők és almaecet is készül a farmon – kizárólag ép gyümölcsből, üvegpalackban.

A tanyasi nap hajnalban kezdődik az állatokkal, majd fejés, karámrendezés következik. Kezdetben Andrea még munka mellett vezette a gazdaságot, ma már férjével együtt teljes munkaidőben kistermelők. A tavasz különösen mozgalmas: ellések, veteményezés, méhek – de minden évszak új ritmust hoz.


A pár számára az önellátás nemcsak gazdálkodási forma, hanem életfilozófia: azt eszik és használnak, amit maguknak megtermelnek és előállítanak. Bár az útjuk nem volt egyszerű, nem cserélnék vissza a városi életet – a kecskék, a természet és az alkotás szabadsága mindennél többet ér számukra.

Forrás: sonline.hu

Indexkép: illusztráció/Pixabay