Japán kutatók 160 évnyi botanikai állandóság után olyan új szövettípust azonosítottak, amely eddig láthatatlan maradt a növénykutatók számára. A Nagoya Egyetem laboratóriumában történt áttörés olyan jelentőségű, hogy a növénytan tankönyveit is újra kell írni. „Olyan ez, mintha kiderülne, hogy a gulyáslevesnek eddig titokban volt egy rejtett összetevője – amit senki sem vett észre, pedig ott úszkált a tányérban.”
A tudósok által azonosított szövet kulcsszerepet játszik a magfejlődés során, különösen a tápanyagok szállításában a fejlődő mag felé. „Magyarán ez a növényi ‘szállítmányozási minisztérium’ egy titkos részlege, amely eddig teljes inkognitóban dolgozott.”
A kutatás arra is rámutatott, hogy a szövet serkentésével jelentős hozamnövekedés érhető el, ami komoly agrárpotenciált rejt magában.
A felfedezés a magyar mezőgazdaság számára is különösen izgalmas lehetőség, hiszen olyan alapvető növényeink, mint a búza, a kukorica vagy éppen a rizs (amely hazánkban is termesztés alatt áll) terméshozamát is növelheti. „Ez olyan tartalék, mint amikor a kamrában mégis találsz egy utolsó üveg házi lecsót."
A felfedezés a magyar mezőgazdaság számára is izgalmas lehetőség, hiszen olyan alapvető növényeink, mint a búza, a kukorica terméshozamát is növelheti – fotó: pexels.com
A kutatók hangsúlyozzák, hogy nem génszerkesztésről van szó, hanem egy természetes, eddig nem azonosított funkció felfedezéséről.
Az emberiség 160 évig úgy járt el a növényi biológiával, mintha sakkozott volna egy bábuval kevesebbel – és most hirtelen előkerült a hiányzó huszár.
A rizsen végzett elsődleges vizsgálatok máris figyelemre méltó hozamnövekedést mutattak, ami megalapozza a gyakorlati mezőgazdasági alkalmazás lehetőségét. „A jövő kenyere lehet, hogy pontosan ugyanolyan ízű lesz, mint eddig – csak sokkal több jut majd belőle mindenkinek.”
Ez az új szövet nemcsak tudományos szempontból számít mérföldkőnek, hanem hosszú távon a mindennapi életünket is befolyásolhatja, különösen az élelmezésbiztonság területén.
„160 év után kiderült, hogy a természet még mindig tud meglepetést okozni – és ki tudja, legközelebb mi kerül elő a mikroszkóp alól?"
Indexkép: pexels.com