A szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermék lepárlással történő kivonásának támogatásáról szóló 38/2024. (VII. 7.) AM rendelet 2.§ (1) bekezdés alapján támogatás igényelhető a borászati melléktermékeknek a:
  • lepárlóba történő szállítása,
  • lepárlóban történő tárolása és
  • ipari célú nyers alkohol előállításával történő lepárlása után.

Támogatásra jogosult minden olyan lepárlóüzem, amely jelezte részvételi szándékát, továbbá az átvett borászati melléktermékből ipari célú nyers alkoholt állít elő.

A támogatás átalányösszegben meghatározott mértéke:

  • törkölyből nyert ipari célú nyers alkohol esetén 1,1 EUR/térfogatszázalék/hektoliter,
  • borból vagy borseprőből nyert ipari célú nyers alkohol esetén 0,5 EUR/térfogatszázalék/hektoliter.

szőlő

Támogatás igényelhető a borászati melléktermékek után – fotó: pexels.com

A lepárlóüzem havonta egy támogatási kérelem benyújtására jogosult, és a támogatási kérelmet legalább egy naptári hónapban előállított ipari célú nyers alkohol mennyiségére vonatkozóan kell benyújtani.

A támogatási kérelem egyben kifizetési kérelemnek is minősül.

A 2025/2026-os borpiaci évre vonatkozóan a kérelmeket elektronikusan, a borászati melléktermék lepárlás borpiaci évének október 5. 00:00:01 óra és a következő borpiaci év augusztus 31. 23:59:59 óra között lehet benyújtani.

További részleteket és a csatolandó dokumentumokat a Közlemény tartalmazza.

Forrás: NAK
Indexkép: pixabay.com