Májusban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei átfogó ellenőrzést tartottak a tokaji borvidék kiemelt turisztikai helyszínein. A vizsgálatok célja az volt, hogy az idegenforgalmi szezon kezdetére biztosítsák a borkimérések és vendéglátóhelyek borászati és alkoholos kínálatának élelmiszer-biztonságát, minőségét és nyomon követhetőségét.
Fókuszban az élelmiszer-biztonság és a nyomon követhetőség
A hatóság emberei összesen 18 helyszínen végeztek ellenőrzéseket, ahol 51 hazai előállítású bortételt vizsgáltak meg. A helyszíni mérések során minden bor megfelelt az előírásoknak, így forgalmazásuk biztonságosnak tekinthető. Emellett 16 tételből laboratóriumi mintákat is vettek, amelyek elemzése jelenleg is zajlik.
A Nébih Navigátor alkalmazással további 150 bortétel érvényes forgalomba hozatali azonosítóját is ellenőrizték, és mindegyik rendben volt.
Szeszes italok és higiéniai vizsgálatok
A vizsgálatok során külön figyelmet fordítottak arra is, hogy ne kerülhessenek forgalomba nem megfelelő házipárlatok. Tíz helyszíni mérés alapján ilyen szabálytalanságot nem találtak. A higiéniai állapotokat tekintve a legtöbb helyszín megfelelt az előírásoknak, mindössze egy esetben kellett figyelmeztetést kiadni a takarítási gyakorlat miatt. Az alkalmazottak egészségügyi alkalmasságát azonban hét esetben nem tudták megfelelően igazolni.
Négy eljárás és több hiányosság
Az ellenőrzések során egy esetben jelöletlen termék megsemmisítését rendelték el. Egy másik helyszínen a termékkísérő dokumentáció volt hiányos, míg egy harmadik esetben hibás jelöléssel és nem nyomon követhető tétellel találkoztak, ami miatt 646,5 liter borászati terméket zároltak. Egy további vizsgálat során egy termelő pincekönyvi nyilvántartása nem egyezett a valós készlettel – 744 liter eladott bort nem adminisztráltak megfelelően.
A szabálytalanságok miatt négy esetben indítottak eljárást, a bírságok kiszabása jelenleg folyamatban van. Az azonnal javítható hibákat az érintettek a hatóság felszólítására már az ellenőrzés alatt orvosolták.
Korszerű infrastruktúrával dolgoznak a kistermelők is
Az ellenőrzés során pozitív tapasztalat volt, hogy egyre több kisebb borászati egység veszi igénybe a modern eszközökkel felszerelt Közösségi Infrastruktúra Központokat, amelyek jó minőségű bor, must és pezsgő előállítását teszik lehetővé.
Pozitív kép a tokaji borvidékről
Az ellenőrök megállapították, hogy a tokaji borvidék borkimérő egységei rendelkeznek a szükséges engedélyekkel, a forgalmazott borok pedig megfelelnek a jogszabályi előírásoknak. Ez különösen fontos, hiszen a térség gasztroturisztikai szempontból kiemelt jelentőséggel bír, és országimázs szempontból is elengedhetetlen a magas szintű élelmiszer-biztonság.
Indexkép: Shutterstock