A köles, ez a régi-új gabonaféle, korántsem csupán madáreleség. Emésztése könnyű, rosttartalma kiemelkedő, emellett bővelkedik B-vitaminokban, kovasavban és magnéziumban is. Nem mellékes előnye, hogy gluténmentes, így a lisztérzékenyek étrendjébe is könnyen beilleszthető. Változatos formában kerülhet az asztalra: készülhet belőle édes vagy sós kása, köret, lecsó- és töltelékalap, de akár piték és desszertek is.

A köles az emberiség egyik legrégebbi gabonája

Kínából származó leletek szerint már Kr. e. 7000–5000 között termesztették. A neolit kori Észak-Kínában ez volt a legelterjedtebb és talán egyetlen őshonos gabonanövény. Afrikában, Ázsiában és Indiában több mint négyezer éve fogyasztják, és ma is alapélelmiszernek számít. A világ népességének mintegy harmada rendszeresen fogyasztja. Hazánkban is fontos szerepet töltött be az étkezésben: már az 1190-es években íródott királyi oklevelekben is említést nyert.

köles

A köles, ez a régi-új gabonaféle, korántsem csupán madáreleség – fotó: pexels.com

A köles rendszeres fogyasztása számos kedvező élettani hatással jár

  • Magas szilícium- és kovasav-tartalma elősegíti a csontképződést, így a csontritkulás megelőzésében is hasznos.
  • Lúgosító hatása mellett gluténmentessége a lisztérzékenyek számára teszi vonzóvá.
  • Kiemelkedő magnéziumtartalma révén fontos szerepet játszik a testi funkciókban, csökkentheti a migrénes rohamok számát, segíthet az asztma tüneteinek enyhítésében, megelőzheti a magas vérnyomást, és mérsékelheti a koleszterinszintet.
  • B-vitaminjai révén energizál, antioxidánsként védelmet nyújt, prebiotikumként támogatja a bélrendszer egészségét, javítja a szív- és érrendszer állapotát.
  • A triptofán nevű aminosav révén hangulatjavító hatású, szabályozza a szerotonin szintet.
  • Fehérjetartalma is jelentős: 50 gramm köles a napi ajánlott fehérjebevitel 12%-át biztosítja.
  • Könnyen emészthető, vízben oldódó rostjai támogatják az emésztést, lassítják az öregedési folyamatokat, és különösen ajánlottak gyenge vagy fejlődő szervezet számára, mivel erősítik az immunrendszert.
  • A köles hozzájárulhat a bőr szépségéhez is, és csökkentheti a gyulladásokat.
  • 100 gramm köles 350 kcal-t, 9,5 g fehérjét, 68,76 g szénhidrátot, 3,9 g zsírt és 3,8 g rostot tartalmaz.

A kereskedelmi forgalomban többféle kölesfajta kapható – arany-, barna- és vörös köles –, leggyakrabban hántolt formában. Édes és sós ételek alapanyagaként is tökéletes: főzve remek kása készülhet belőle gyümölccsel, lekvárral, vagy akár fűszerekkel (pl. vanília, rozmaring, tárkony, kömény, gyömbér, bazsalikom, fahéj, kardamom, koriander) ízesítve.

Leturmixolva, ízesítve pudingként is megállja a helyét, mivel jól duzzad, így sűrítőként is alkalmazható. Zöldségekkel párosítva köretként, rakott vagy töltött ételekben, vagdaltakban a rizs alternatívájaként is kiválóan használható.

A köles elkészítése egyszerű: a hántolt szemeket alapos mosás után le kell szűrni, majd két-háromszoros mennyiségű vízben, időnként megkeverve kell főzni, ami körülbelül 15–20 percet vesz igénybe.

Indexkép: shutterstock.com