A tolnai és a szekszárdi borvidéken is befejeződött a szüret, és a pincészetek már javában készülnek a Márton-napi ünnepekre. A hagyomány szerint november 11-ére el kell készülnie az újbornak, amelyet az ünneplők nemcsak megkóstolhatnak, de meg is vásárolhatnak. A borászok azonban idén áremelést terveznek.
Több pince is készen áll – Márton-napi újbort kínálnak libasülttel
A Szekszárdi borvidéken működő Mészáros Pincészetnél már palackban vannak az első 2025-ös borok: friss fehérborok, például az Irsai Olivér, és többféle rozé is. Mészáros Péter, a pincészet tulajdonosa elmondta: náluk rendezik meg idén a szekszárdi borászok Márton-napi összejövetelét, és sok borkedvelőt is fogadnak majd az ünnepi időszakban.
A Bodri Pincészetnél is hasonló a helyzet – már elkészültek a korai fehérborok és rozék, de a vörösborok még törkölyön vannak, és zajlik a préselés, hordótöltés, kezelési munka. Már most több csoportos foglalásuk van Márton-napra, amikor libás fogások mellé kínálják az újborokat.
Boráremelés a láthatáron – nőttek a termelési költségek
A borászok szerint elkerülhetetlen az árak emelése.
Az elmúlt években drasztikusan megnőttek a borászat működéséhez szükséges alapanyagárak, energia- és munkaköltségek. Mészáros Péter elmondta, hogy utoljára két éve emeltek árat, de a jelenlegi helyzetben már nem lehet tovább halogatni.
A borfogyasztás ugyanakkor egyenletesebbnek tűnik, a céges rendelések száma is nőtt, amit a reprezentációs adó eltörlése is segített.
Urbán Péter, a Bodri Pincészet főborásza szintén bizakodó, de megerősítette: náluk is tervben van az árak emelése. Hozzátette: a borászok számára külön kihívást jelent az aranyszínű sárgaság, amely egyre több szőlőültetvényt fenyeget, és súlyos következményekkel járhat a borászatok jövőjére nézve.

illusztráció - Fotó: Shutterstock
Figyelni kell a magas alkoholtartalomra is
Módos Ernő, az Alisca Borrend nagymestere arra figyelmeztetett, hogy az idei borok alkoholtartalma magasabb a szokásosnál, ami a bor harmóniáját is befolyásolhatja. A borászatoknak jobban kell figyelniük a borok kezelésére, különösen a derítésre és az öntisztulásra.
Stabilizálódó borpiac – de a kihívások folytatódnak
A szakemberek szerint a magyar borpiac az elmúlt időszak ingadozásai után mostanra stabilizálódott, ami kedvezhet a tervezett áremeléseknek. Ugyanakkor a szőlőtermeléshez kapcsolódó kihívások – például a betegségek, az időjárási szélsőségek és a munkaerőhiány – továbbra is nyomasztják az ágazatot.
A borászok mindezek ellenére bíznak abban, hogy az újborok iránti kereslet nem csökken, és a Márton-napi hagyomány ismét sokakat csábít majd a pincészetekbe, ahol az ünnepi hangulat mellé újra helyet kap a jó bor és a finom libasült.
Forrás: teol.hu
Indexkép: illusztráció/Shutterstock