A nyár vége óta sokakat foglalkoztat a kérdés: lesz-e elegendő gyümölcs az őszi pálinkafőzéshez, és mennyibe kerül majd a hungarikumnak számító ital? A szakma egybehangzóan állítja, hogy azok a főzdék vannak a legkedvezőbb helyzetben, amelyek saját gyümölcsös háttérrel rendelkeznek. A tavaszi fagy ugyanis szinte valamennyi gyümölcsfajtát károsította, így az ellátás szűkös lesz.

A piacot emellett más tényezők is nehezítik: az alkoholmentes italok és koktélok térnyerése, valamint a magánfőzés elterjedése. Bár sok fogyasztó hajlik arra, hogy ellenőrizetlen forrásból szerezze be a pálinkát, végül mégis a minőségi termékek mellett döntenek.

A gödöllői központ szerepe

A Gödöllői Tangazdaságban bonyolítják le az ország hivatalos pálinkafőzési kapacitásának mintegy felét. Itt korszerű, német technológiára épülő lepárló rendszer működik, amely 800 tonna cefre tárolására alkalmas, hűtött és fűtött környezetben egyaránt.

A Gombosi Pálinkafőző a kezdetektől 200 hektár csonthéjas gyümölcsös ültetvényére támaszkodott. A cseresznye, a meggy, a szilva és a kajszi adták a pálinkakészítés alapját, közülük a meggy bizonyult a legnépszerűbbnek. Hagyományosan azokból a tételekből főztek pálinkát, amelyek értékesítése friss gyümölcsként kevésbé sikerült. A marketing és értékesítési stratégia megújítása után azonban a készletek szinte teljesen kifogytak, ami egyértelműen sikeres újratervezésnek bizonyult.

pálinka

A nyár vége óta sokakat foglalkoztat a kérdés: lesz-e elegendő gyümölcs az őszi pálinkafőzéshez – fotó: pexels.com

A kajszi a legnagyobb vesztes

Az idei év egyik legnagyobb vesztese a kajszi, amelyet súlyos fagykár ért. Országosan is jellemző, hogy a kajszipálinka ára magasabb lesz, ráadásul kevesebb is kerül a piacra. A klasszikus fajták – így a kajszi vagy a meggy – azonban különösen kedvesek a fogyasztóknak, ezért a termelők igyekeznek tudatosan felkészülni a kereslet kiszolgálására.

Nehéz év vár a pálinkafőzőkre

A pálinkafőzők szerint az idei esztendő kifejezetten nehéz lesz. A tavaszi fagy az almától a kajsziig, az őszibaracktól a cseresznyeig szinte minden gyümölcsfajtát sújtott. Emiatt a gyümölcs drágább lett, a cefrealapanyag költségei emelkedtek, így a piacon kevesebb és drágább pálinka lesz elérhető.

A Gombosi Pálinkafőző ugyanakkor saját gyümölcsből továbbra is készít cseresznye-, meggy- és szilvapálinkát, emellett vásárolt alapanyagból Vilmoskörte- és Irsai Olivér pálinkát is előállít. Ezek a fajták divatosak, keresettek, és a piac jelenleg különösen jól fogadja őket.

Forrás: 168.hu
Indexkép: shutterstock.com