Kína az elmúlt évben általános kampányt hirdetett a vörös tűzhangyák minden eszközzel történő irtására – írja az smcp.com.

Miért veszélyes a vörös tűzhangya?

Ez a Dél-Amerikából származó hangyafaj a legveszélyesebb és legagresszívebb rovarok közé tartozik, és óriási károkat okoz számos ország mezőgazdaságában. Sőt, csípésével a megtámadott állatokba és emberekbe mérget fecskendez, ami az ember számára is légzési nehézséget, hányást és szédülést okozhat.

A vörös tűzhangya kolónia minden növényt megtámad és a konkurens rovarokat is kiirtja a környezetéből, ami súlyos ökológiai egyensúlyhiányt válthat ki. Ahol ez a hangyafaj megjelenik, ott állati és emberi betegségeket is terjeszt.

Rendkívüli a szaporasága és az alkalmazkodóképessége révén gyorsan és nagy területen elterjed, mivel egyetlen királynő naponta akár 1.500 petét rakhat.

a veszélyes hangya

Hangya – Fotó: pixabay.com

A vörös tűzhangya az elpusztíthatatlan?

Célzott szer a vörös tűzhangyák irtására egyelőre nem áll rendelkezésre, ezért legyőzhetetlen hadseregnek is nevezik őket, sőt latin nevük (Solenopsis invicta) is erre utal. A rovar szívósságára jó példa, hogy még az árvizet is képesek átvészelni: óriási bolyban úsznak a vízen.

Kínában először 2004-ben figyelték meg a vörös tűzhangyát, ma már viszont az ország 12 tartományában pusztít, és okoz hatalmas terméskieséseket. Ezért is próbálják minden eszközzel irtani, a kolóniák szaporodását megakadályozni.