A biostimulátorok globális piacának értéke 2018-ban 2,2 milliárd dollár volt, 2022-ben elérte a 3,5 milliárd dollárt, és az előrejelzések szerint 2027-re megközelíti a 6,2 milliárd dollárt. A folyamatos növekedés oka egyértelműen a termésbiztonságra való törekvés, amit a biostimulátor-tartalmú növénykondicionáló készítmények tudnak biztosítani.

Biostimulátornak nevezzük az olyan anyagot, melynek a növényen, vetőmagon, talajon vagy termesztőközegen történő alkalmazása – a megalapozott tápanyag-utánpótlási tervekkel együtt – növeli a növények tápanyag-felhasználási hatékonyságát és egyéb közvetlen vagy közvetett előnyöket biztosít a növények fejlődéséhez és a stresszhatásokra adott reakciókhoz.

2 l/ha Fertiactyl STARTER (kezelt állomány a kép jobb oldalán)

2 l/ha Fertiactyl STARTER (kezelt állomány a kép jobb oldalán) – fotó: Timac Agro Hungária Kft.

A Timac AGRO a biostimulátorokkal kapcsolatos növényélettani kutatások terén évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik. Ennek köszönhetően minden szilárd, és folyékony termékünkben szabadalmakkal védett hatóanyagok támogatják a növény fejlődését és a termés maximalizálását.

A folyékony növénykondicionáló készítményeink két fő csoportjába – Fertiactyl és Fertileader – tartozó termékeinket jól ismerik a magyar gazdálkodók, de most nézzük meg, miért is ilyen hatékonyak ezek a készítmények.

A FERTIACTYL biostimulátor komplex kifejezetten a fiatal állományok kondicionálására lett kifejlesztve. A komplex humin és fulvósavakat, zeatint és glicin betaint tartalmaz, melyek különböző módon katalizálják a növény anyagcsere folyamatait.

A humin és fulvósavak kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően savanyú és lúgos talajon egyaránt könnyen képeznek kolloidokat a különböző mikroelemekkel, megvédve azokat a lekötődéstől és kimosódástól. Ezáltal javul a talajok tápanyag-szolgáltató képessége és biztosított a fiatal növények tápanyagellátása. Hatásuknak köszönhetően a növények csírázási és növekedési erélye javul, a gyökértömeg látványosan nagyobb lesz. A növényi sejtek, szövetek egészségesen működnek, a biokémiai folyamatok – fotoszintézis, ozmózis – megfelelő intenzitással mennek végbe.

A zeatin a sejtosztódásra és sejtdifferenciálódásra van jótékony hatással, fokozza a fotoszintézist, mellyel tovább gyorsítja a növekedési folyamatokat. Csökkentve a növény csúcsdominanciáját, reguláló hatást fejt ki, és serkenti az oldalhajtások és oldalrügyek fejlődését. E hatását a talaj alatti szerveken is kifejti, az így megnövekedett gyökérfelületnek köszönhetően pedig a tápanyagok és a víz felvétele is intenzívebb lesz.

A komplexben található glicin-betain stresszfehérjének – mely stressz hatására természetes úton is szintetizálódik a növényben – a víz- és tápanyagáramlás fenntartásában van szerepe, kedvezőtlen körülmények között is biztosítva a növény aktív anyagcsere-folyamatait. Jelenlétében a növény könnyebben vészeli át a kedvezőtlen körülményeket.

2 l/ha Fertileader GOLD

2 l/ha Fertileader GOLD – fotó: Timac Agro Hungária Kft.

A SEACTIV biostimulátor komplex a FERTILEADER termékeinkben található szerves alkotóelem. A komplex egyik összetevője az izopentil-adenin mely támogatja a tápanyagok felvételét, szállítását és beépülését. Részt vesz az ATP és fehérjeszintézisben, az energiaigényes folyamatok (virágzás, termésképződés) katalizálásában. Fokozza a klorofill képzést és a fotoszintetikus aktivitást, gátolja a korai elöregedést. A komplexben található glicin-betain a kritikus időszakokban is szabályozza a növény víz- és tápanyagforgalmát, stabilizálja az enzimek és fehérjekomplexek szerkezetét, javítja a sejtmembrán ellenállóképességét. Igy biztosít védelmet a virágzás és megtermékenyülés során fellépő kedvezőtlen abiotikus hatásokkal szemben.

További információért keresse Timac AGRO szaktanácsadóját, látogasson el folyamatosan frissülő Facebook oldalunkra!

Timac Agro