A cukor mindig is az életünk szerves része volt. Mindig is megédesítette az életünket, és persze az ételünket. Már gyerekkorunk óta kedveljük, és ez a lelkesedés azóta sem csökken, habár, egyre többször halljuk, hogy a fehér cukor nem igazán egészséges. Sőt, sokan egyenesen méregként tekintenek rá. De vajon valóban érdemes minél kevesebbet fogyasztani a cukorból, vagy inkább valamilyen egészségesebb hozzávalóval pótolni? De vajon mivel? Ennek jártunk utána.

Ezért nem ajánlatos sok cukrot fogyasztani

A cukor egy olyan szénhidrát, amely édes ízt kölcsönöz az ételeinknek. Számos altípusa létezik, például a glükóz, a fruktóz, a laktóz, a maltóz, a szukróz,  amelyek egy része az élelmiszerekben, például a gyümölcsökben, zöldségekben vagy tejtermékekben is megtalálható, természetes módon.

aszalt gyümölcsök

A cukrot érdemes aszalt gyümölcsökkel helyettesíteni. Fotó: Shutterstock

A legtöbb étel tartalmaz hozzáadott cukrot, így nem csupán az édességekben, de a különféle üdítő italokban is találkozhatunk vele. Nem is kis mennyiségben. Sajnos a feldolgozott élelmiszerek többségében is nagy mértékben található cukor.

A magas cukortartalmú ételek pedig számos egészségügyi panaszt képesek előidézni, így például a magas vérnyomást, cukorbetegséget és az elhízást is. A cukor fogyasztása ráadásul azért is veszélyes, mert a szervezet egy idő után hozzászokik és még többet fog igényelni belőle. Mivel a zöldségek, a gyümölcsök, a tejtermékek, a gabonafélék, az olajos magvak tartamaznak cukrot, így nagyon nehéz lenne kiiktatni az étkezéseinkből, és teljes elhagyására nincs is szükség.

A különféle édesítőszereknek pedig szintén lehetnek káros egészségügyi hatásai, így érdemesebb a természet felé fordulni, és onnan pótolni a cukrot. A cukor helyettesítésére használhatunk mézet, különféle fűszereket, mint amilyen a vanília is, de szárított gyümölcsöket is.

Természetesen számos, nem őshonos növény is megoldást nyújt a cukor pótlására, mint amilyen például a szentjánoskenyérfa, a cukornád, az agáve szirup, de ezeket itthon nem tudjuk termeszteni. Azonban számos olyan megoldás létezik, amit akár a kertünkön belül, vagy a lakóhelyünk közeléből tudunk beszerezni a cukor alternatívájaként.

1. Sztívia

A sztívia akár a mi kertünkben is helyet kaphat, sőt, az ablakban is, hiszen cserépben is nagyon könnyen termeszthető és szaporítható. A sztívia zöld levele remekül pótolja a cukrot, sütéskor nem bomlik el, meg is lehet őrölni és porként is tárolható.

A sztíviát cserépben érdemes nevelni. Bokros növény, amelyiket teleltetni kell és csak április végén kerülhet ki újra a kertbe, amikor már egészen biztosan nem fenyegetik a fagyok. Magról és dugvánnyal is szaporítható, de a magja nagyon nehezen csírázik, ezért inkább a dugvány jelenti a megoldást, ha több sztíviát szeretnénk.

2. Cukorrépa

A cukorrépa is nagyon könnyen megterem a kertben. Vásárolhatunk hozzá vetőmagot és nevelhetünk cukorrépa palántát. Azonban nagyon nehéz belőle kinyerni a cukrot. Kétéves növény, amelyik az első évben répatestet és levélkoronát fejleszt, és a második évben virágzik és hoz magot.

cukor méz aszalványA cukornak számos természetes alternatívája van, mint például az aszalványok vagy a méz. Fotó: Shutterstock

Április elején vethető. Fontos, hogy nagy helyre van szüksége, így legalább fél métert hagyjunk ki a sorok között. Szeptembertől már szedhető, de a cukorrépa cukortartalma októberben a legmagasabb. A cukrot úgy nyerjük ki belőle, ha kifőzzük.

3. Méz

A méz nem csupán a cukor pótlására alkalmas, de az egészségünknek is nagyon jót tesz. Leletek bizonyítják, hogy már az ősember is fogyasztott mézet, ám gyógyító hatását valószínűleg csak jóval később fedezték fel. A mai tudásunk szerint a méz közel 70-féle gyógyhatással bír. A vele történő gyógyítás elnevezése az apiterápia.

A méz rengeteg vitamint és a szervezetünk számára hasznos és nélkülözhetetlen anyagot tartalmaz. Megtalálható benne a vas, a kalcium, a mangán, a foszfor, a réz, a magnézium, a kálium, a nátrium és a cink. A vitaminok közül kisebb mennyiségben megtalálható a mézben a B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és C-vitamin. Minél sötétebb színű a méz, annál több ásványi elem van benne. Antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatását már a háborúkban is kihasználták, mert mézzel fertőtlenítették a sebeket. A méz emellett még kiváló köptetőként is.

Ha a méz vízzel érintkezik, akkor hidrogén-peroxid szabadul fel, ami feloldja az elhalt szöveteket. Hogy ne csupa jót írjunk róla, mivel nagyon sok energiát ad a szervezetünknek, csínján kell bánni a fogyasztásával, ha nem szeretnénk növelni kilóink számát. Nátha esetén a mézes-citromos tea csodás orvosság, azonban a hőfokára ügyelni kell. A túl meleg teában ugyanis a méz is, és a citrom is elveszíti hatóanyagainak jelentős részét. Langyos tejbe keverve állítólag elképesztően finom, és még a fertőzések ellen is jót tesz. Az arcunkra kenve pakolásként, bőrünk puha és bársonyos lesz.

Ha valaki allergiás valamelyik virágporra, az még véletlenül se fogyasszon mézet, sőt, még a bőrére se kenje, mert súlyos allergiás reakciókat válthat ki. De ha nem vagyunk rá allergiásak, még a húsoknak is csodálatos színt ad egy kis méz a sütéskor, a mézes-mustáros pácot pedig mindenképp ki kell próbálni. Nem is beszélve a mézes puszedliről, és egyéb, mézes süteményekről. A méz állítólag a férfi potenciára is jó hatással van. Ezt már az ókori római és görög fürdőkben is tudták, mert az udvarlás során gyakran küldtek egymásnak mézes vizet. Ha az illető elfogadta az ajándékot, azzal nyílt utat adott egy romantikus kapcsolat lehetőségének. Nem véletlen, hogy a házasságkötés utáni időszakot mézesheteknek nevezik, hiszen akkor a legintenzívebb a szerelem, ami édes, mint a méz.

A méz íze nagyon összetett. Több, mint százhúsz aromaanyagból áll össze. Ezek többségében alkoholok, ketonok, aldehidek, valamint észterek. Ezeknek köszönhetjük a méz csodás ízét és emellett még étvágygerjesztő hatásuk is van.

Szárított gyümölcsök

Ha valami édességre vágyunk, a gyümölcsök és a szárított gyümölcsök is remek megoldást jelenthetnek. Sőt, mi is készíthetünk aszalt gyümölcsöket a kertünkben termő gyümölcsökből. Az aszalás során koncentrálódik a gyümölcsökben a cukor, így még édesebbek lesznek, mint nyersen fogyasztva. Süteménybe is tehetjük, de a reggeli müzli is sokkal ízletesebb lesz a segítségükkel.

Az aszaláshoz pedig nem muszáj feltétlenül aszaló berendezést vásárolni, hiszen akár a forró nyári napsütésben, akár a konyhai sütőben is el tudjuk készíteni ezt a nagyon egészséges finomságot. Ráadásul a gyerekek is könnyebben kaphatók a gyümölcsök fogyasztására, ha finom, édes aszalványokat adunk nekik.