Hamarosan véget ér a nyár, de a kerted még mindig ontja a virágokat és a zöld paradicsomokat? Ne aggódj, mutatjuk, hogyan lehet a legtöbbet kihozni belőlük, hogy ne vesszen kárba egyetlen termés sem!

Ne hagyd, hogy a virágok elvegyék az energiát!


Az ősz közeledtével a paradicsom és paprika növények gyakran még mindig új virágokat hoznak. Bár elsőre örömtelinek tűnhet, valójában ezek a késői virágok már nem fognak beérni, csak elvonják az energiát a már fejlődő termésektől. Ezért bátran csípd le a friss virágokat, hogy a növény minden erejét a meglévő paradicsomokra és paprikákra fordíthassa. Hidd el, meghálálja: nagyobb és zamatosabb lesz a termésed!

Egy kis csalánlével tudsz a növények segítségére lenni, hogy ezzel is támogasd őket és gyorsítsd a termések beérését.


Zöld paradicsom? Még menthető!


Sokan szembesülnek azzal, hogy a bokrokon rengeteg az éretlen, zöld paradicsom, amikor beköszönt a hűvösebb idő. Ne hagyd kint őket a fagyban! Két szuper módszert is mutatunk:

  • Gyökerestől kiemelve: Húzd ki óvatosan a paradicsomnövényt a földből, szedd le a leveleket, és fejjel lefelé akaszd fel egy 18-20°C-os, párás helyen. Néhány hét alatt szépen beérnek a paradicsomok!

  • A nagy befőttes üveg trükk: A tiszta, száraz zöld paradicsomokat tedd egy nagy befőttesüvegbe, és helyezd a szekrény tetejére. Egy hónap múlva már pirosan mosolyognak rád!

Mit NE tegyél a zöld paradicsommal?


Nyersen soha ne fogyaszd!

Az éretlen paradicsom mérgező alkaloidokat tartalmaz, így csak beérlelve vagy feldolgozva szabad fogyasztani.

Zöld paradicsom savanyúság recept


Ha nem akarsz várni, készíts a zöld paradicsomból nagyon finom savanyúságot! 2 kg zöld paradicsomhoz keverj 1 liter vizet, 6 dkg sót, 1 dl 20%-os ecetet, babérlevelet, szegfűszeget, mustármagot, borsot és egy csipet tartósítószert.


paprika paradicsom

Az éretlen paradicsomot nem szabad nyersen fogyasztani! Fotó: Shutterstock


Mindig közel azonos méretű paradicsomokat válassz, amelyek épek és egészségesek. Miután alaposan megmostad, tedd be őket egy kifertőtlenített üvegbe. Add a vízhez a sót és a fűszereket, majd forrald az egészet 30 percig. Ezután add hozzá az ecetet és a tartósítószert. Miután kihűlt a lé, öntsd rá a paradicsomokra. Zárd le az üveget légmentesen, majd tedd hűvös, sötét helyre.

Sült zöld paradicsom – filmbe illő finomság!


Aki látta a legendás filmet, annak kötelező kipróbálni! Szeleteld fel a zöld paradicsomokat, sózd, borsozd, majd forgasd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába. Forró olajban süsd aranybarnára – kívül ropogós, belül szaftos, és garantáltan mindenki imádni fogja!

Teleltesd át a paprikát, és jövőre is lesz termésed!

Tudtad, hogy a paprikát át lehet teleltetni? Ez sajnos nem azt jelenti, hogy egész évben teremni fog. Azonban jövőre ismét el fog látni a termésével, amihez pedig igazán nem kell sokat tenned.


  • A legfontosabb lépés, hogy csakis egészéges növényt teleltess át!
  • Mindig távolítsd el róla a száraz leveleket, a paprikákat, és amennyire csak lehet, tisztítsd meg.
  • Kerüljön cserépbe, és tartsd olyan helyiségben, ahol 13 Celsius-fok körüli hőmérséklet van. Fontos, hogy legyen rajta egy kis ablak is, amelyen jut be fény. Öntözni csak nagyon ritkán szükséges, azonban kiszáradni ne hagyd.
  • Ahogy egyre jobban megyünk bele az őszbe, egyre ritkábban kell öntözni. Végül elég lesz akár 2-3 hetente megöntöznöd. Ha a levelei lehullanak, attól ne ijedj meg! Ez a teleltetéssel jár együtt. A növény ilyenkor már nyugalmi állapotban van, és felkészült a télre.
  • Amikor elszáradtak a levelei, metszd meg a paprikát úgy, hogy meghagysz néhány nagyobb, Y alakú hajtást. Az Y felső két szára 3-5 cm hosszú legyen. Ne ijedj meg, tavasszal új hajtásokat fog hozni, viszont így sokkal könnyebben vészeli át a teleltetést.
  • Csak akkor kerüljön ki a paprika melegebb és világosabb helyre, amikor itt az április. Ekkor már jóval gyakrabban kell öntöznöd. A paprika új hajtásokat fog hozni, és amikor már egészen biztosan nem lesz fagy, ki is kerülhet a kertbe.


Ne hagyd, hogy a nyár utolsó termései kárba vesszenek – használd ki ezeket a tippeket, és élvezd a friss paradicsom és paprika ízét ősszel is!