Szabó Kata, a cég egyik alapítója és ügyvezetője szerint az általuk készített cider nem egyszerű ital, hanem egy közép-európai szemlélet és egy angolszász technológia találkozása, amelyet Zala gyümölcse tesz igazán egyedivé.

A vármegyében, a kilimáni határban, egy nagy almáskert szélén áll az a hűtőház, ahol a Magyar Czider Kft. üzemel.

– Mi nem a gyümölcsöst birtokoljuk, hanem bérlünk egy területet, ahol az üzemet berendeztük. Az ottani almatermelőkkel együttműködünk: ők biztosítják az alapanyagot, mi pedig a feldolgozást és a gyártást végezzük – bocsátotta előre.

Az együttműködés egy közös pályázatból indult, amelynek célja kutatás-fejlesztési projekthez kapcsolódó üzemfejlesztés volt. Az almatermelő megkereste őket, hogy dolgozzanak ki különböző cider-típusokat a saját fajtáikból.

– Mi csak egy kis részét használjuk fel annak a hatalmas mennyiségnek, amit ők termelnek, de így folyamatosan friss, jó minőségű alapanyaghoz jutunk – teszi hozzá.

Magyar Czider Kft.

Tölyhi Orsolya és Szabó Kata – Fotó: Magyar Czider Kft.

A Fejér megyei kezdetek

A Magyar Czider Kft. története 2012-ban indult Fejér megyében, Vértesbogláron. Ott, egy családi házból kialakított apró üzemben készült az első cider.

– Akkoriban frissen préselt, 100%-os almalevet vásároltunk, és mi magunk végeztük az erjesztést – meséli Kata. – De hamar rájöttünk, hogy szeretnénk önállóbbak lenni, jobban kézben tartani az alapanyag minőségét és származását.

Ezért költöztek az alma- és körtetermeléséről híres Zalába, ahol többféle almafajtához és nagyobb kapacitáshoz jutottak.

– Az együttműködés a kilimáni almatermelőkkel már 2018-ban elkezdődött, és öt éve folyik a gyártás az új üzemben. Zalát sokkal megfelelőbbnek találtuk, hiszen itt gazdagabb a fajtaszerkezet, és az éghajlat is ideális az almatermesztéshez – fogalmazott az ügyvezető.


Nem az agráriumból érkeztek

Szabó Kata pszichológusként és HR-szakemberként dolgozott, üzlettársa, Tölyhi Orsolya pedig közgazdászként.

– Egyikünk sem volt borász vagy agrármérnök – mondja mosolyogva. – A cider előbb volt szerelem, mint szakma.

Orsolya Angliában élt néhány évig, ott szeretett bele a ciderkultúrába. Amikor hazaköltözött, akkor szembesült azzal, hogy Magyarországon nem találni természetes erjesztésű, 100%- ban almából készült cidert.

Itthon inkább az ipari, ízesített italok terjedtek el, amiket ciderként árulnak, de technológiailag teljesen más kategóriába tartoznak

– magyarázza Kata.

A két barátnő eleinte 20–50 literes próbaerjesztéseket végzett.

– Barátok és ismerősök voltak a tesztközönség. Addig kísérleteztünk, amíg mindenki azt mondta, hogy ez az az íz, amiért szívesen fizetne is.

Ekkor utazott Orsolya vissza Angliába, hogy egy ciderkészítő mestertől tanulja el a technológia finomságait.

„A mi ciderünk inkább almapezsgő”

A Magyar Czider Kft. termékei teljesen eltérnek a nagyipari italoktól.

– Amikor valaki azt mondja, hogy nem szereti a cidert, mindig azt javasoljuk, hogy kóstolja meg a miénket – mondja Kata. – Az emberek rendszerint meglepődnek, mert egy cukros, almaízt nyomokban tartalmazó alkoholos italra számítanak, és valami teljesen mást kapnak: ez inkább egy természetes, friss, üde almapezsgő, mint egy cukrozott ital.

A technológia a reduktív fehérborok készítéséhez hasonló. A természetes erjesztést követően a cég kétféleképpen szénsavasítja a terméket: vagy palackérleléssel, mint a pezsgőt, vagy hozzáadott szén-dioxiddal.

A különbség azonnal érezhető. Tiszta, gyümölcsös aromák, valódi almaíz, semmi mesterséges adalék – mondja.

Almafajták, titkos arányok

A cider alapja mindig az alma, de nem mindegy, milyen.

– Arra törekszünk, hogy a cukor és a sav aránya tökéletes legyen – árulja el Kata. – Ezért savasabb fajtákat, például Granny Smith-t kombinálunk édesebb, aromásabb típusokkal, mint a Braeburn vagy a Fuji.

Egyik különlegességük a Dabinett almából készült ital. Ez egy brit cideralma-fajta, amely Zalában is megterem.

A Dabinett kis termésű, kevésbé lédús, kesernyés gyümölcs. Étkezésre nem alkalmas, viszont ciderhez tökéletes, mert magas a tannintartalma és karakteres az aromája – magyarázza.


A pontos keverési arány a cég féltve őrzött titka.

– Minden évben bemérjük a cukor- és pH-értékeket, és ezek alapján finomítjuk az arányokat. Nincs két teljesen egyforma évjárat, de éppen ettől kézműves a termék.


Magyar Czider Kft.

Nem minden almafajtából lehet jó cidert készíteni – Fotó: Magyar Czider Kft.

Kézműves méret, stabil növekedés

A Magyar Czider Kft. évente körülbelül 10 ezer liter italt gyárt, ami nagyjából 30 ezer palacknak felel meg.

A célunk mindig az volt, hogy minőségben és ne mennyiségben növekedjünk – mondja Kata. – Sajnos a Covid visszavetett minket, hiszen a forgalmunk 90 százaléka vendéglátóhelyeken zajlott, és ezek a helyek akkor bezártak.

A visszaesés után mostanra sikerült elérni, hogy ismét a járvány előtti szint fölött termeljenek.

– Törekszünk a stabilitásra, és arra, hogy a zalai üzemet hosszú távon is fenntartható módon működtessük.


Hol kóstolható meg a magyar cider?

A Magyar Czider Kft. termékei elsősorban Budapesten és a nagyobb városokban érhetők el, ahol a külföldi turisták is ismerik és keresik ezt az italt.

– Sok vendéglátóhelyen még mindig nem tudják hová sorolni: se nem bor, se nem sör, hanem valami köztes kategória – mondja Kata. – De egyre többen nyitnak felé, és egyre több helyen találjuk meg a helyünket.

A cég célja, hogy Zalában és a környéken is erősítse jelenlétét. Emellett több szaküzletben és webshopban is kaphatóak a termékeik.

– A vendéglátóhelyek adják a forgalmunk nagy részét, de a közvetlen értékesítés is egyre fontosabb – árulja el.

Kísérletek és a jövő

A Magyar Czider Kft. nem állt meg az alapterméknél.

– Sokáig ellenálltunk az ízesített cider trendnek, de tavaly belevágtunk egy gyógynövényes vonalba – mondja Kata. – Több száz gyógynövényből választottunk ki néhányat, ami jól harmonizál az almával. Így született meg az almaillatú menta, muskotályos zsálya és hársvirág kombinációval készült ciderünk, amit nagyon szeretnek a fogyasztók.

A cég célja most az, hogy a fővárosi jelenlét mellett országosan is ismertté váljon.

– Külföld még messze van, de hosszú távon abban is gondolkodunk. Egyelőre a legfontosabb, hogy minél több emberhez eljussunk itthon, és megismertessük velük, milyen is a valódi, természetes cider.

Egy angol ital magyar arca

Szabó Kata szerint a cider nálunk még mindig egzotikusnak számít, pedig a magyar almának és a zalai termőhelynek minden adottsága megvan ahhoz, hogy világszínvonalú termék szülessen.

Indexkép: Magyar Czider