Precision Planting egy amerikai vállalat, amely azzal a céllal jött létre, hogy a
vetéstechnológiát tökéletesítse. Legfontosabb fejlesztései a szemenkénti
vetőgépekhez kötődnek, de már kínál megoldásokat a gabonavetőgépekhez és
permetezőkhöz is.

Precision Planting

Balogh Sándor egy John Deere nyergében a mintafarmon. Testközelből ismerhették meg a modern technológiát – fotó: agroinform.hu

Az USA-ba látogató gazdák közül elsőként Balogh Sándort kértük arra, foglalja össze a látottakat és ossza meg olvasóinkkal benyomásait. A férfi Hajdú-Bihar megyében, Tépén gazdálkodik, szántóföldi kultúrákat termel.

– Tíz éve indultunk el a precíziós gazdálkodás irányába, s elég hamar beszereztük az ehhez szükséges eszközöket – bocsátotta előre. – Nyilván igyekeztünk mindenből modern  eszközöket vásárolni, de ami jó, az mindig lehet még jobb, így találtunk rá a Precision Planting-re, mely éppen ezen dolgozik. A vetés során számos hibát el lehet követni, amiket bevallom, mi is elkövettünk, s az amerikai cég e hibák kiküszöbölésére, megelőzésére ad adekvát válaszokat innovatív fejlesztéseivel. Ezeket ismerhettük meg a tanulmányút során, amikoris a cég Pontiac-ban lévő tesztfarmján tettünk látogatást. Itt láthattuk a Precision Planting technológiát a gyakorlatban.

Precision Planting

A gazdák mindent megtudhattak a vetésről és a hozzá kapcsolódó eljárásokról – fotó: agroinform

Balogh Sándor elmondta: a cég termékei moduláris rendszerűek, tehát a meglévő vetőgépek típustól és márkától függetlenül felszerelhetők ezekkel az eszközökkel, melyekkel javítható a vetés minősége. Köztudott ugyanis, hogy a termelési folyamatban a vetés fázisán igen sok múlik, egy rosszul elvégzett művelet negatív irányba befolyásolhatja a terméshozamot.

Az amerikai eredmények arról tanúskodnak – melyek jól érzékelhetők voltak a kísérleti parcellák láttán is –, hogy az innovációk alkalmazásával valóban növelhető a terméshozam. Az egyes parcelláknál dollárban kifejezve is feltüntették a helyi szakemberek, hogy egyik, vagy másik eszköz használata hány dollárral több bevételt jelent a gazda számára a bázis értékekkel szemben.

– Csak példaként említenék néhány eszközt, amelyekkel odakint találkoztunk – folytatta a gazdálkodó. – Egyre jobban terjed hazánkban a forgatás nélküli talajművelés, aminél az előző növénykultúra szármaradványai ott maradnak a felszínen. Ezek bizony megnehezítik a vetést, hiszen eltömíthetik a vetőgépet, vagy a vetőárokba belekeveredve úgynevezett légzsebeket hozhatnak létre, melyek rontják, vagy akár meg is hiúsítják a magok csírázását, kelését. Ez jelentős termésveszteséget okozhat, ami kiküszöbölhető az úgynevezett sortisztítókkal, amelyek a barázdanyitó csoroszlya előtt félresöprik a szármaradványokat és az adott szűk sávban kicsit meg is mozgatják a talajfelszínt. Ennek a mélysége sem mindegy azonban, tehát megfelelő nagyságú erővel kell a sortisztítókat munka közben a talajfelszínhez szorítani. Ha túl kicsi nyomással történik ez, akkor nem lesz hatékony a beavatkozás, ha pedig túl naggyal, akkor árkot csinál, ami megint csak nem kívánatos.

Precision Planting

Önzetlen tudásátadás és szemléletformálás fogadta a résztvevőket – fotó: agroinform

A Precision Planting erre is kínál megoldást, olyan technológiát, ami automatikusan képes kezelni a problémát. A CleanSweep rendszer hektáronként akár több száz kilogrammnyi többlethozam biztosítására képes. A DeltaForce technológia a vetőkocsival teszi ugyanezt. Vagy említhetném még a FurrowJet-et, amely egy vetőgépre szerelt műtrágya-kijuttató munkaeszköz, mely a mag két oldalától 2 centiméter távolságra egy-egy sávban képes kijuttatni az adott készítményt. Így a csírázó növényke azonnal hozzáfér a szükséges tápanyaghoz. A Furrow Force pedig a kivetett mag környezetében segít az optimális talajtömörség kialakításában.

Nyilván még sok új dolgot láttunk, de az itt említett eszközök közül néhánnyal már több gazdálkodó felszerelte vetőgépeit, köztük mi is. Amit Amerikában láttam, meggyőző volt számomra és ezekkel a lehetőségekkel magam is élni fogok, ezeket használva modernizáljuk technológiánkat a hatékonyság és a fenntarthatóság szellemében. Külön szeretném kiemelni azt az önzetlen tudásátadást, szemléletformálást, amit a Precision Planting fejlesztőközpontjában kaptunk. Természetesen nekem is tudtak újat mondani, aki 25-30 éve gazdálkodom.

További információkért látogass el a Precision Planting Magyarország Facebook oldalára, vagy keresd Szádeczki István régióvezetőt az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Telefon: +36 70 930 8870
E-mail: iszadeczki@precisionplanting.com

https://www.facebook.com/precisionplantinghungary

Precision Planting