A tarlómaradványok lebontását optimális körülmények között a talajban élő cellulózbontó baktériumok végzik, ezek száma viszont korunk mezőgazdasági gyakorlata – főleg az intenzív kemikáliahasználat – miatt drasztikusan lecsökkent, így a növényi maradványok lebontása gyakran vontatott vagy elmarad, ezért hosszabb időre van szükség a vetéshez megfelelő talajállapot kialakulásához. Cellulózbontó baktériumok hiányában a szár- és gyökérmaradványok nagy része lebomlás helyett rothadásnak indul a talajban, így tápanyag sem lesz belőle. A hiányzó tápanyagot pedig pótolni kell például műtrágya bevitelével, ami amellett, hogy költséges, tovább fokozza a kedvezőtlen hatásokat: romlik a talaj szerkezete és állapota, a le nem bomlott szár- és gyökérmaradványok áttelelő közegül és tápanyagforrásul szolgálnak a kórokozók, kártevők számára.
Tarlóbontás Phylazonittal: többszörösen megtérülő befektetés
2012-08-22 15:50:00 / Phylazonit Kft.▪Hirdetés
A kukorica és a napraforgó betakarítása után a szár- és gyökérmaradványok egyéb alternatív felhasználás hiányában rendszerint a tarlón maradnak. E tarlómaradványok rendkívül gazdagok feltáratlan növényi tápanyagokban, melyek ideális talajszerkezet és aktív talajélet esetén maradéktalanul és kiegyensúlyozottan állnak a következő növénykultúra rendelkezésére. E tápanyagforrást kiaknázva csökkenthető a mesterséges tápanyag-utánpótlás, így csökkenthetők költségeink is. A gyorsan lebomló szármaradványok ráadásul még a rossz elővetemények esetén sem nehezítik a következő kultúránk biztonságos termesztését, és számos pozitív hatásuk is van.