A közelmúltban egy érdekes fejtegetést közölt az olasz bortermelésnek és fogyasztásnak az ország gazdasági-társadalmi életében betöltött különleges szerepéről az agricultura.it hírportál.

Olasz és külföldi közgazdászok ugyanis időnként felvetik azt a kérdést, hogy a bortermelést – élelmiszer növények termesztésével helyettesítve – célszerű lenne kiiktatni az olasz mezőgazdaságból.

borászat

A bor – a pizza és a tészták mellett – egy olyan fontos termék, amely Olaszországot az egész világon ismertté tette – fotó: pixabay.com

Az Olasz Borászati Egyesülés (UIV), egy ilyen intézkedés lehetséges következményeit három nagy borászati márka adatai alapján részletesen vizsgálta.

Arra a megállapításra jutott, hogy a szőlő- és bortermelés, illetve a borellátási lánc megszűnése több mint 303.000 olaszországi munkahely felszámolását, az olasz GDP 1,1 százalékának, valamint az országnak járó évenkénti, mintegy 45,2 millió eurós hozzájárulásnak az elvesztését vonná maga után.

Ugyanakkor, bor nélkül az olasz mezőgazdasági külkereskedelem mérlegének évenkénti pozitív szaldója 58%-kal (2023. évi értéken 12,3 milliárdról 5,1 milliárd euróra) mérséklődne.

Nem számszerűsíthető, mégis óriási jelentőségű az a tény is, hogy a bor – a pizza és a tészták mellett – egy olyan fontos termék, amely Olaszországot az egész világon ismertté tette.

Végső soron, a bornak a világ legnagyobb bortermelő országából való kiemelése olyan lenne, mint ha a sportot (benne a futballt) vagy a zenét akarnák kiiktatni az olasz kultúrából, annak bevételeivel és kiadásaival együtt.