A kadarka a hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el – írja a novenyvedoszer.hu.

kadarka

A kadarka a hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik – fotó: PAvdK/Wikimedia.org

Mint írják, a térségben korábban állattartással és legeltetéssel foglalkoztak, aztán áttértek a szőlőtermesztésre – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig.

A szőlőtermesztés napjainkban is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön, még mindig óriási szőlőterületeik vannak, például az önálló hegyközségek közül a maga 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban.

A kadarka annak ellenére, hogy eredetileg a Balkánról került hazánkba, az évszázadok alatt meghatározó elemévé vált a magyar borkultúrának, olyannyira, hogy ma már a magyar fajták közé sorolják. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Frittmann János azt hangsúlyozta ki egy nemrég megrendezett kadarka borversenyen, hogy ezt a típusú kadarkát csak Magyarországon és a határ közeli magyarlakta részeken termelik, emiatt nyugodtan tekinthetjük magyar fajtának.


Magyarországon mintegy 325 hektáron termesztenek kadarkát, főként a szekszárdi és a kunsági borvidéken. Míg a 19. században ez volt a legelterjedtebb fajta hazánkban, ma már aránylag kevesen foglalkoznak vele.

Akik ezt termelik, azok igazán elhivatott embereknek számítanak, mert tíz évből csak két-három évben ad kimagasló mennyiséget és minőséget, a többi évben csak átlagosan teljesít. A hegyközségi elnök szerint a kadarkát csak úgy termelje bárki, hogy ha azt szívvel-lélekkel teszi.

A kadarka más vörösborokhoz viszonyítva halvány árnyalatú, fűszeres zamatú ital. Sokszor hasonlítják a pinot noir-hoz a kevesebb színanyaga miatt. Piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, friss fűszerek, paprika, mézeskalács, finom herbás és diszkrét virágos jegyek jellemzik. Visszafogott tanninok és friss savak uralják. Nehéz fajta, amivel érdemes foglalkozni, hiszen megtalálta a Kárpát-medencében a hazáját és egyedi, értékes, különleges stílusú borokat lehet belőle alkotni.

"Régebben ez volt a magyar vörösbor, amelyben a fűszeressége ellenére megtalálható egy meggyes jelleg, ami a magyaros ételek – például egy halászlé – mellé kiválóan illik" – fogalmazott Frittmann János.

Az elmúlt években átalakultak a borfogyasztási szokások, aminek az egyik vesztese a kadarka volt. Természetesen ezen még az idő változtathat.