A babból igazán finom ételeket készíthetünk, ráadásul egész évben rendelkezésünkre áll. A bableves, a babfőzelék mind sokunk kedvencei. Ráadásul, a bab tárolása is igazán egyszerű, így amikor vacsorát készítenénk, de nem jut semmi az eszünkbe, a kamrában lévő babhoz bátran fordulhatunk. Azonban sajnos sokaknak okoz puffadást a bab fogyasztása. De itt a megoldás, hogy ne kelljen lemondanunk róla és a belőle készült finomságokról!
Ha ezt teszed, nem fogsz puffadni a babtól
A bab, és általában a hüvelyesek összetett cukrokat és olyan rostokat tartalmaznak, amelyeket nem tudunk teljesen megemészteni - tudjuk meg a hazipatika.com írásából. Ezek tovább haladnak a vékonybélből a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumok elkezdik lebontani, majd kialakul a puffadás. A cél tehát, hogy az összetett cukrot, a raffinózt, és a rostokat még azelőtt lebontsa a szervezet, hogy elérné a vastagbelet, ezt pedig a legkönnyebben az előkészítéssel és a főzéssel lehet megoldani.
- Fontos, hogy ügyeljünk a mértékre és fokozatosan emeljük be az étrendünkbe a hüvelyeseket, mivel ez segít a szervezetnek abban, hogy hozzájuk szokjon. Ez azért is fontos, hiszen a babfélékben olyan cukrok találhatók, amelyek táplálják a bélrendszerben élő hasznos baktériumokat, és csökkentik az emésztőrendszeri rákbetegségek kialakulásának esélyét.
- Ha hüvelyeseket főzünk, akkor először áztassuk be őket egy éjszakára hideg vízbe. Fontos, hogy ne ebben a vízben főzzük meg az ételt, hanem másnap öntsük le ezt a vizet a hüvelyesekről. Az áztatás hatására a bab könnyebben és gyorsabban fog megfőni, a rostok és cukrok egy része pedig lebomlik, így a bab könnyebben emészthető lesz.
- A puffasztó hatást segít csökkenteni az is, ha a babfélék mellé sok zöldséget fogyasztunk. Különösen a leveles, illetve zöld színű zöldségek hasznosak ebből a szempontból.
- A gyümölcsök, illetve a cukrok, cukros ételek és a hüvelyesek fogyasztása között mindig teljen el legalább 2-3 óra.
- Fontos, hogy alaposan rágjuk meg a hüvelyeseket, hiszen az emésztés a nyállal, a szájban kezdődik.
- Tegyünk egy kis kanálnyi szódabikarbónát a bab áztatóvízébe. Segíteni fog, hogy a puffadást okozó anyagok nagyobb mennyiségben bomoljanak le már a főzés előtt.
- A fűszerek is segítenek a puffadás megelőzésében. Az édeskömény, a borsikafű, a babérlevél vagy a kömény is jó választás, hiszen segítenek a puffadás megelőzésében.
Ezért egyél sok babot
Ne riasszon hát el bennünket a puffadás lehetősége, és ne mondjunk le a babról és a hüvelyesekről, hiszen ezek igazán nagyon egészségesek. A bab rengeteg keményítőt tartalmaz, fehérje tartalma pedig tízszerese a burgonyáénak és háromszorosa a kenyérnek. A vesebab alakja hasonlít a vesére, ezért is kapta a nevét, hiszen fogyasztása igen jó hatással van erre a szervünkre.
A bab csökkenti a koleszterinszintet, ezen kívül magas rosttartalma jót tesz az emésztésnek. Vasat, folsavat és B-vitaminokat is tartalmaz, ezért fontos, hogy helyet kapjon a kertünkben és a tányérunkon egyaránt.
A te kertedben is legyen bab
A legjobb, ha április végén, vagy május közepén vetjük el a babot. A bab nagyon sok öntözést kíván, így ennek megfelelően válasszunk számára helyet a kertben. Szereti a hűvösebb területeket is, így a kert azon részén is jól fog teremni, ahol más zöldségféle nem érezné jól magát.
A bab finom és nagyon egészséges étel. Fotó: Shutterstock
A bab kedvence az enyhén lúgos talaj, de mivel elég kis igényeket támaszt felénk és a talajjal szemben, szinte nincs is olyan kert, ahol ne érezné igazán jól magát. A bab ráadásul azért is hasznos, mert hozzájárul a talaj nitrogénellátásához, a növekedési fázis későbbi szakában. Ahhoz, hogy a bab kellő módon tudjon fejlődni, nem árt érett komposztot keverni a földjéhez, melyet bőséges terméssel fog meghálálni. Viszont a friss istállótrágyát kerüljük a bab esetében.
A bab szeret terjeszkedni, ezért érdemes támrendszert készíteni számára, ahová kedvére felfuthat. Ez azért is hasznos, mert ha egy gúlát készítünk számára, miután benőtte a bab, a természetes levélsátor alatt a gyerekek a napfénytől védve tudnak játszani a nyár folyamán.
A bab sekélyen gyökeredzik, ezért óvni kell a kiszáradástól. Nem árt tehát, ha mulcsot szórunk az ágyására, így nem csak a nedvességet tudjuk a talajban tartani, de még a gyomok számát is csökkenteni tudjuk. Mivel sekély a bab gyökérzete, legyünk nagyon óvatosak a gyomlálásnál, nehogy a kapával megsértsük. Ha úgy érezzük, a futóbab túl jól érzi magát a kertben, vágjuk le a felesleges kacsokat, és nyugodtan ritkítsuk meg a hónaljban növő hajtásokat is.
A karósbabnak több ellensége is van. A legveszedelmesebb a zsizsik, amelyik a száraz terményben fejlődik ki, így már a betakarítás után találkozunk vele. Ellenük csávázott vetőmag használatával tudunk védekezni. A másik ellenség a levéltetű, de a gyapottok-bagolylepke és a takácsatka feltűnése is gyakori a bab közelében, a kórokozók közül pedig leggyakrabban a baktériumos és kolletotrihumos betegséggel kell számolni.
Fontos, hogy a betegségek elkerülése miatt ne ültessük a babot ugyanoda, hanem minden évben találjunk neki másik helyet a kertünkben. A vetéstől számítva 10-12 hét múlva tudjuk betakarítani a babot.
Jókai szerint „A szerelem oltárán elhamvadnak a lángok, de a tűzhely vonzereje örökké tart. Minden tál étel egy szerelmi vallomás, vagy ellenkezője: egy csöndes válóper."
Mindenkinek nagyon sok finom "szerelmi vallomást" kívánunk!