Sokan ódzkodnak a római salátától, mivel időről időre felbukkan a hírekben E. coli-járványok kapcsán. Azonban a szakértők szerint – megfelelő előkészítéssel – a római saláta nemcsak biztonságos, de tápanyagokban gazdag választás is lehet a napi étkezésekben.
Az amerikai Járványügyi Központ (CDC) szerint annak ellenére, hogy a múltban előfordultak fertőzések, a római saláta általában biztonságosan fogyasztható. Fontos azonban, hogy bizonyos csoportok – idősek, gyerekek, várandósok és immunhiányosak – különösen körültekintően járjanak el a nyers zöldségek fogyasztásakor.
A CDC ajánlása szerint minden nyers zöldséget, így a római salátát is, alaposan mossunk meg folyó víz alatt, távolítsuk el a sérült leveleket, és mindig tiszta felületen dolgozzunk. Speciális tisztítószer nem szükséges. Ha azonban a saláta csomagolásán olyan felirat szerepel, mint „ready to eat", „triple washed" vagy „no washing necessary", akkor otthon már nem kell újra megmosni, hiszen ipari körülmények között megtisztították.
A római saláta nemcsak ízletes, hanem igazi vitaminbomba is: tele van K- és A-vitaminnal, amelyek támogatják a csontokat, a szem egészségét és a bőr állapotát. Mindemellett alacsony kalóriatartalmú, így a diétázók körében is népszerű.
Fontos tudni azonban, hogy a leveles zöldségeket – beleértve a római salátát is – a nyers fogyasztás és a nedves környezet miatt gyakrabban hívják vissza, mint például a húsokat vagy sajtokat. Az előre csomagolt, előmosott saláták újramosása otthon akár nagyobb kockázatot is jelenthet a keresztszennyeződés miatt. Az ipari tisztítás ugyanis gyakran hatékonyabb, mint amit otthoni körülmények között el tudunk végezni.
A római saláta valódi vitaminbomba – fotó: Shutterstock
Élelmiszer-biztonsági szakértők szerint érdemesebb az egészben, esetleg laza csomóban árult római salátát választani, amelyet könnyebb tisztítani, és kerüljük azokat a csomagokat, amelyek nedvesek vagy fonnyadtnak tűnnek.
Forrás: eatingwell.com
Indexkép: Shutterstock