Egy különleges, művészi igényességgel megalkotott vegán vacsora került a vendégek tányérjára Rio de Janeiróban, amelyet Leonardo DiCaprio Re:wild jótékonysági szervezete és Vilmos herceg Earthshot Prize Alapítványa közösen szervezett. Az alkalom nemcsak a fenntarthatóság és a természetvédelem ünnepe volt, hanem egy gasztronómiai bemutató is arról, hogyan lehet egy teljes értékű növényi menüt élménnyé varázsolni.



A vacsorát a .Org Bistrô vegán séfje, Tati Lund jegyezte

Tati Lund, a díjnyertes .Org Bistrô vegán étterem séfje, november 5-én egy VIP-összejövetel keretében szolgálta fel a menüt, amelyet a fenntarthatóság szellemisége és Brazília gazdag természeti világa ihletett. Az alapanyagokat helyi, kisüzemi termelőktől szerezték be, és minden fogás mögött tudatosság, környezeti felelősség és gasztronómiai kreativitás állt.

A menü: növényi alapú mestermunka

Az előételek között szerepelt wasabis vegán „tonhal”, dehidratált diós keksz erjesztett boursin sajttal, sütőtökös arancini, polenta jackfruit hússal, tápiókachips yerba matével és brazil gyökérzöldségekből készült velouté gombás „szalonnával”.

A főételek egyike a Bobó volt – egy hagyományos brazil pörkölt pálmafa szívvel, banánnal és kókusztejjel –, a másik pedig egy thai BBQ tempeh ananásszal, mogyorógranolával és citromfüves krémmel. A desszertek között szerepelt chilis csokoládéfudge, tonkababbal ízesített kesufagylalt és banán brûlée.


vegan

Fotó: Tati Lund/.Org Bistrô

Vilmos herceg és DiCaprio végül nem tudtak megjelenni

Lund szerint bár a két híresség nem tudott részt venni az eseményen elfoglaltságuk miatt, a vacsora így is fontos üzenetet közvetített: a növényi alapú étrend nemcsak fenntartható, hanem kulcsfontosságú része lehet a bolygó regenerációjának.

Az Earthshot Prize és a Re:wild szervezetek céljaival összhangban a vacsora bemutatta, hogyan lehet ízletesen és etikusan hozzájárulni a környezet védelméhez.

A hivatalos Earthshot-gálavacsora menüje nem volt teljesen vegán

Bár korábban pletykálták, hogy Lund az egész Earthshot-gála hivatalos séfje lesz, ő maga megerősítette, hogy kizárólag a VIP-összejövetel étkezéséért felelt. A fő eseményen felszolgált ételek többsége ugyan növényi alapú volt, de nem volt egyértelműen vegán: például a mousse tejjel készült, a tápióka pedig mézet tartalmazott.

A rendezvény szellemisége: fenntarthatóság, kreativitás és példamutatás

Tati Lund úgy nyilatkozott: megtiszteltetés volt képviselni a növényi étrend mozgalmát, és megmutatni, hogy a gasztronómia révén is lehet inspirálni és pozitív változást előidézni.



Mi az Earthshot Prize?

Az Earthshot Prize Vilmos herceg kezdeményezése, amely évente öt díjat ítél oda a világ leginnovatívabb környezetvédelmi megoldásainak. Célja, hogy 2030-ig globálisan visszafordítsák a környezeti károkat.

Forrás: plantbasednews.org

Indexkép: Tati Lund/.Org Bistrô