Amerikai kutatók újraelemezték egy nagyszabású vizsgálat eredményeit, és óriási eredményre jutottak! Kiderült ugyanis, hogy a D-vitamin valódi rákellenes vitamin, amely csökkentheti az előrehaladott, áttétes daganatok kockázatát. A hatást főleg azoknál igazolták, akiknek a testsúlya a normál tartományban volt.
D-vitaminnal a rákkal szemben
A kutatók az ún. VITAL vizsgálat során azt nézték, milyen hatása van a D-vitaminnak és az omega-3 zsírsavaknak az egészségre - tudjuk meg az origo.hu írásából. A résztvevők 50 év feletti férfiak és 55 év feletti nők voltak, akiknél a vizsgálat kezdetén nem diagnosztizáltak rákbetegséget. Négy csoportba osztották őket. Az egyik csoport D-vitamint és omega-3-at kapott, a másik D-vitamint és placebót, a harmadik omega-3-at és placebót, a negyedik pedig csak placebókat.
A napi D-vitamin adag 2000 nemzetközi egység (NE) volt. Az első VITAL tanulmány értékelése az volt, hogy a D-vitamin nem csökkentette látványosan az összes rákos eset számát, azonban volt egy apró utalás arra, hogy a vitamin szedésének hatására kevesebben haltak meg daganatos megbetegedésben, emiatt végezték el a kutatók ezt a másodlagos elemzést is.
Ebben már kifejezetten az előrehaladott, áttétes vagy halálos kimenetelű daganatokra koncentráltak, és az új számítások szerint a D-vitamint szedőknél átlagosan 17 százalékkal alacsonyabb volt az ilyen súlyos rákos esetek esélye. Még erősebb volt a hatás a normál testtömegindexű embereknél. Náluk a rákellenes vitamin szedése 38 százalékkal csökkentette az előrehaladott rák kockázatát.
A kutatók a BMI, azaz testtömegindex alapján csoportosították a résztvevőket, amely a testsúly és a testmagasság arányát mutatja. A 25 alatti értéket általában normál testtömegnek tekintik. A VITAL vizsgálatban több mint 25 ezer ember vett részt. Öt év alatt 1617 főnél alakult ki invazív rák. A közel 13 ezer D-vitamint kapó résztvevő közül 226-nál jelent meg előrehaladott rák. A placebót kapó csoportban ez a szám 274 volt.
Ha csak a normál BMI-vel rendelkezőket nézzük, a különbség még látványosabb. A D-vitamint szedők közül 58-nál alakult ki előrehaladott rák. A placebót szedők közül viszont 96-ot érintett súlyos daganat. Ezért gondolják a kutatók, hogy a testsúly befolyásolhatja a rákellenes vitamin hatását.
Ez a testsúly és a D-vitamin hatása közötti összefüggés
A jelenségre van tudományos magyarázat is, hiszen a szakemberek szerint az elhízás megváltoztathatja a D-vitamin működését a szervezetben. A nagyobb zsírtömeg gyakran krónikus gyulladással jár együtt, ami ronthatja a D-vitamin receptorok érzékenységét, így lehetséges, hogy emiatt a vitamin jelátviteli folyamatai is másképp működnek.

A D-vitamin segít a rákmegelőzésben is. – Fotó: Shutterstock
Más kutatások is arra utalnak, hogy a D-vitamin jobban hat normál testsúly mellett. 2-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos vizsgálatokban például nagyobb előnyt láttak a normál testsúlyúaknál, miközben elhízott betegeknél nem volt kimutatható kedvező hatás. Sajnos az elhízás önmagában is fogékonnyá tesz a különféle daganatokra.
Ezért fontos a D-vitamin
A D-vitamin nem csak rákellenes hatása miatt fontos, hanem jelentős szerepe van a csontok egészségében és az immunrendszer működésében is. A szervezet elsődlegesen a napfény hatására termeli, emellett zsíros halakból, tojásból, dúsított élelmiszerekből és étrend-kiegészítőkből is hozzájuthatunk.
A daganatos betegeknél kifejezetten gyakori a D-vitamin-hiány. Egy vizsgálat szerint a rákbetegek akár 72 százaléka is D-vitamin-hiányos lehet. Paulette Chandler, a tanulmány vezető kutatója szerint az eredmények biztatók, a D-vitamin ráadásul olcsó és könnyen elérhető. Ugyanakkor a kutatók hangsúlyozzák: további vizsgálatokra van szükség.
A mostani eredmények nem jelentik azt, hogy a D-vitamin kiváltja az onkológiai kezelést! Nem helyettesíti a szűrővizsgálatokat, a műtétet, a kemoterápiát, az immunterápiát vagy a sugárkezelést! A rák megelőzésében továbbra is fontos a dohányzás kerülése, a mértékletes alkoholfogyasztás (vagy a teljes absztinencia), az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás és a testsúly karbantartása. A rákellenes vitamin ezek mellett kiegészítő eszközként jöhet szóba.
A második D-vitamin Konszenzus Konferencia során megállapított hazai ajánlás szerint az egészséges emberek számára napi 1000 NE D3-vitamin bevitele javasolt, hiány esetében pedig a mennyiség duplázandó. Az adagolás mértékéről orvosi kivizsgálást követően döntenek, hiszen így állapítható meg, hogy milyen mennyiségben áll rendelkezésünkre ez a vitamin.
A D-vitamin pótlása azért is fontos, mert egyes krónikus betegek esetén a D-vitamin szintjének normalizálása drasztikusan csökkenti a halálozás kockázatát. Így van ez a szív- és érrendszeri és a tumoros megbetegedések esetében is. A téli és a tavaszi hónapokban egészséges felnőtt emberek számára javasolt a D-vitamin-kiegészítés a hiányállapotok megelőzése érdekében. Különösen igaz ez a nagyvárosokban élőkre, hiszen ott a magasabb légszennyezés jobban elnyeli az ultraibolya-sugarakat.
De a gyermekek számára is rendkívül fontos a D-vitamin. Már a csecsemők számára is adni kell a D-vitamint, a megfelelő csontozat fejlődése érdekében, de az idősek számára is fontos a pótlása, mivel a kor előrehaladtával csökken a szervezet D-vitamin-szintetizáló képessége.
Erre ügyelj a D-vitaminnal kapcsolatban
Fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük vérvizsgálattal szervezetünk D-vitamin szintjét. Ugyan a napfény segíti a D-vitamin termelődését, legyünk vele óvatosak, hiszen a leégés növeli a bőrrák kockázatát. Ebben is fontos tehát a mértékletesség és ügyelni kell a fényvédelemre.
Fogyasszunk D-vitaminban gazdag ételeket, mint amilyenek például a zsíros halak, például lazac, makréla, szardínia, a tojássárgája, a dúsított tejtermékek. A D-vitamin-készítmények olcsók és könnyen beszerezhetők, azonban a pontos adagolást mindig orvossal érdemes megbeszélni, főleg, ha valaki krónikus betegséggel él vagy gyógyszert szed. A normál testsúly pedig nemcsak a szív- és érrendszernek kedvez, így ügyeljünk annak megtartására.
A lazac igen magas D-vitamin tartalommal rendelkezik, de a heringet és a szardíniát is érdemes gyakran fogyasztanunk. A szardíniakonzerv 100 grammos adagjában 193 NE D-vitamin van. Más, zsíros halfajtákat is igyekezzünk gyakran fogyasztani, mint például a laposhalat és a makrélát.
De olcsóbb megoldás is van rá, hogy D-vitaminban gazdag élelmiszereket fogyasszunk. A tojássárgája például 37 NE-et tartalmaz ebből a vitaminból, azonban a tojás vitamintartalmának szempontjából fontos, hogy mennyi időt töltött a napfényen a csirke, és mekkora volt a takarmányának D-vitamin-tartalma.
A májat se hanyagoljuk, hiszen magas a D-vitamin-tartalma. A főtt marhamáj esetében egy 100 grammos adag 42 NE D-vitamint tartalmaz. De kaphatók olyan élelmiszerek is, amelyek D-vitaminnal dúsítottak. Ezek lehetnek gabonapelyhek, müzlik, gyümölcslevek és különféle tejkészítmények is.
A D-vitamint tehát finomságokkal is pótolni tudjuk, és érdemes is odafigyelni rá, hiszen sokat tesz az egészségünkért!