A Dél-Balatoni borvidéken, Ordacsehiben idén is a Csabagyöngyével indult a szüreti időszak – jelentette be a Varga Pincészet Kft. pincevezetője, Takács György. A korai érésű hibrid fajta a borvidék első szürethez kötődő alapanyaga, amelyből egy friss, félszáraz bort készítenek, várhatóan szeptember eleji bolti megjelenéssel.
A pincevezető kiemelte, hogy a Csabagyöngye úgynevezett nulla érlelésű bor, vagyis a lehető leghamarabb palackozzák, hogy a frissességét megőrizzék.
Ordacsehi térsége kiemelt termőhelye ennek a szőlőfajtának: innen idén 30 ezer kilogramm szőlőt vásárol a Varga Pincészet, amelyből ugyanennyi palack bort készít badacsonyörsi üzemében – mondta el Takács György a Balaton Agrár Zrt. 4 hektáros ültetvényén.
Az idei Csabagyöngye-szüret időpontja a harmadik legkorábbinak számít a pincészet történetében, a termés mennyisége és minősége egyaránt biztató – közölte a szakember.
A pincevezető hozzátette: „nagyon szépen indult idén a vegetációs időszak”, a szőlő fejlődése ígéretesen alakult, ám a júniusi csapadékhiány hátrányosan érintette az ültetvényeket, különösen a később érő fajták esetében.
Az elmúlt héten érkezett jelentősebb esőzés ugyanakkor javított a helyzeten. A hűvös éjszakák szintén kedveznek az aromaképződésnek, így a szakember szerint az idei évjárat a tavalyinál is jobb lehet, különösen aromagazdagság szempontjából.
A Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatója, Tavaszi József tájékoztatása szerint a szőlőágazat a társaság árbevételének 10-12 százalékát adja.
A cég 150 hektár saját szőlőültetvénnyel rendelkezik, emellett 80 hektárnyi integrált területen végeznek szőlészeti szolgáltatásokat, valamint hasonló nagyságú területről vásárolnak fel termést. Tavaly 2 ezer tonna szőlőt dolgoztak fel borászati üzemükben, amelyből must és palackos bor is készül.
A Varga Pincészet Kft. közlése szerint a vállalat jelenleg 159 dolgozót foglalkoztat, és 146 hektáron gazdálkodik – ebből 106 hektár a Balaton környékén, 40 hektár pedig Eger térségében található.
A pincészet 40 szőlőfajtával dolgozik, éves szinten két telephelyén 150-200 ezer mázsa szőlőt dolgoznak fel, amelyből 0,75 literes palackokban mintegy 13 millió palack bort értékesítenek, 95 százalékban belföldön. Legnagyobb exportpiacuk Szlovákia.
A cég 2023-ban 7,2 milliárd forint árbevételt és 186 millió forint nyereséget ért el, míg 2024-ben 7,1 milliárdos bevétel mellett 185 millió forint volt a nyereség. Az idei cél 6,5 milliárd forintos árbevétel és 150 millió forint nyereség.
Fejlesztési terveik között szerepel új bálabontó és borászati gépek beszerzése a palackozóba, illetve egy raktár és napelempark építése. A beruházásokhoz szükséges pályázati forrásokra már benyújtották az igényt, jelenleg az elbírálás folyamatban van.
A Varga Pincészet a borfogyasztási trendekkel kapcsolatban jelezte: míg a vörösborok népszerűsége csökken, és a rozék is visszaszorulnak, addig a friss, gyümölcsös reduktív borok iránti kereslet folyamatosan nő.
Indexkép: Shutterstock